Άγγλος δισκογραφικός παραγωγός, ο επονομαζόμενος και «πέμπτος Μπιτλ» ….

Ο Τζορτζ Μάρτιν γεννήθηκε στη συνοικία Χάιμπουρι του Λονδίνου στις 3 Ιανουαρίου 1926. Γιος ξυλουργού, σπούδασε όμποε και πιάνο στο Guildhall School of Music and Drama του Λονδίνου, από το 1947 έως το 1950. Ύστερα από ένα σύντομο πέρασμα από το τμήμα κλασικής μουσικής του BBC, προσλήφθηκε στη δισκογραφική εταιρεία ΕΜΙ, όπου έκανε παραγωγή δίσκων για κωμικούς, όπως ο Πίτερ Σέλερς και ο Σπάικ Μίλιγκαν.

To 1962 άκουσε μία δοκιμαστική ηχογράφηση (demo) των Beatles και από τότε συνδέθηκε στενά μαζί τους, απογειώνοντας την καριέρα τους, όπως και τη δική του. Ήταν εκείνος που τους οδήγησε από τους ποπ ήχους των πρώτων άλμπουμ τους στον απολύτως πρωτοποριακό και ψυχεδελικό ήχο του «Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band».

Στη διάρκεια της πολυετούς καριέρας του έκανε παραγωγή σε περισσότερους από 700 δίσκους. Εκτός από τους Beatles συνεργάστηκε με πληθώρα καλλιτεχνών και συγκροτημάτων, όπως οι Gerry and the Pacemakers, Wings, America, Τζεφ Μπεκ, Τζον ΜακΛάφλιν, Σίρλεϊ Μπάσεϊ και Σίλα Μπλακ. Είχε 30 Νο1 στη Μεγάλη Βρετανία και 23 στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Τζορτζ Μάρτιν πέθανε στις 8 Μαρτίου 2016, σε ηλικία 90 ετών.