Έγινε κυρίως γνωστή ως τραγουδίστρια του Φινλανδικού συγκροτήματος συμφωνικής metal μουσικής Nightwish, που ίδρυσε μαζί με τους ……

Αποτέλεσμα εικόνας για Tarja Soile Susanna Turunen-Cabuli

H Tarja Turunen (Tarja Soile Susanna Turunen-Cabuli), είναι Φινλανδή τραγουδίστρια σοπράνο και συνθέτρια. Είναι ένα από τα πιο γνωστά φινλανδικά πρόσωπα στον κόσμο της μουσικής.

Έγινε κυρίως γνωστή ως τραγουδίστρια του Φινλανδικού συγκροτήματος συμφωνικής metal μουσικής Nightwish (Νάιτγουις), που ίδρυσε μαζί με τους Tuomas Holopainen (Τουόμας Χολoπάινεν) και Emppu Vuorinen (Έμπου Βουορίνεν) το 1996. “Απολύθηκε” από το συγκρότημα στις 22 Οκτωβρίου, 2005 μετά από εννέα χρόνια, στο τέλος της περιοδείας Once Upon a Tour. Από τότε συνεχίζει την ατομική της καριέρα με μεγάλη επιτυχία παγκοσμίως.

Με βάση τη φωνή της κατατάσσεται ως Σοπράνο (ακριβέστερα, Λυρική Σοπράνο). Κατά τη διάρκεια της καριέρας της, έχει αναπτύξει ένα φωνητικό εύρος των τριών οκτάβων. Ως εκ τούτου, είναι επίσης ικανή να φτάσει τη Μεσόφωνο, την Κοντράλτο, ακόμα και τη Λυρική Υψίφωνο Σοπράνο. Γεννήθηκε στις 17 Αυγούστου του 1977 στο μικρό φινλανδικό χωριό Puhos, κοντά στην πόλη της Κίτεε. Ενθαρρυμένη από την οικογένειά της από την αρχή, η Τάρια ξεκίνησε τις μουσικές σπουδές της στην ηλικία των έξι. Γίνεται μέλος της εκκλησιαστικής χορωδίας και παράλληλα με τα μαθήματα φωνητικής ξεκινάει και μαθήματα πιάνου. Στα δεκαπέντε της, μετακόμισε στη γραφική Savonlinna, όπου, παρακολούθησε την ανώτερη δευτεροβάθμια Σχολή Καλών Τεχνών και Μουσικής. Εκεί, ήταν η πρώτη μαθήτρια που πέρασε όλες τις μουσικές εξετάσεις με κορυφαίους βαθμούς στην ιστορία του κολεγίου – ένα επίτευγμα που προκάλεσε τα δάκρυα από τους φοιτητές και τους εκπαιδευτικούς! Καθώς μεγάλωνε πειραματιζόταν με την Σόουλ μουσική της Whitney Houston, της Aretha Franklin. Η Sarah Brightman με το “The Phantom of the Opera”, όμως, αποτέλεσαν την μεγαλύτερη επιρροή στο να καταλήξει η Τάρια σε αυτό το είδος μουσικής.

Τον Δεκέμβριο του 1996, ο πρώην συμμαθητής της, Tuomas Holopainen, κάλεσε την Τάρια να συμμετάσχει στη νέα μουσική του πρόταση και αυτή αμέσως συμφώνησε. Η αποδοχή της έδωσε πνοή σε μια μπάντα που θα άλλαζε τις προοπτικές της Τάρια για τη μουσική τελείως. Κατά τη διάρκεια ηχογράφησης του πρώτου demo ο Holopainen ανακάλυψε ότι λόγω των μαθημάτων της πάνω στο κλασικό τραγούδι, η φωνή της Τάρια είχε γίνει πολύ πιο ισχυρή από ο,τι θυμόταν από το σχολείο τους. Έτσι, ο Emppu Vuorinen χρησιμοποίησε ηλεκτρική κιθάρα αντί για κλασική, επειδή ένιωθε ότι έδενε καλύτερα με τη φωνής της Τάρια. Ο Holopainen αργότερα εξήγησε ότι τα μέλη του συγκροτήματος είχαν σταδιακά συνειδητοποιήσει πως η φωνή της Τάρια είχε γίνει πάρα πολύ δραματική για το ακουστικό είδος μουσικής (acoustic mood music) που ήθελαν. Ως εκ τούτου, ο Holopainen αποφάσισε να διαμορφώσει τους Nightwish ως metal συγκρότημα.

Το 1997, κυκλοφόρησαν το ντεμπούτο άλμπουμ τους, “Angels Fall First”.Για την Τάρια, όμως, ο κόσμος της metal ήταν ένα άγνωστο και αφιλόξενο έδαφος, που κυριαρχείται από άνδρες, στον οποίο η ίδια ήταν εντελώς ξένη. Η σοπράνο που θα πήγαινε να κατακτήσει τις καρδιές ενός έθνους, δε γνώριζε απολύτως τίποτα για τη θάλασσα στην οποία ήταν έτοιμη να βουτήξει … ωστόσο βούτηξε. Φάνηκε ότι αυτό που πραγματικά χρειάστηκε η Τάρια να μάθει για την όπερα ήταν πώς να την ενσωματώσει σε metal. Το “συμφωνικό metal” ύφος ήταν ακόμα ανεξερεύνητο, και η Τάρια είχε γίνει η απρόβλεπτη φυσιογνωμία του. Η Τάρια βρέθηκε αντιμέτωπη με ένα αβέβαιο συμβιβασμό δεδομένου ότι αγωνίστηκε να εξισορροπήσει δύο αντικρουόμενα στυλ στη φωνή της, στην καριέρα της και στη ζωή της.

Μετά από άλλα δύο επιτυχημένα άλμπουμ, τα “Oceanborn” και “Wishmaster”, το 2001 η μπάντα άρχισε να εργάζεται για το τέταρτο άλμπουμ τους, το “Century Child”. Ωστόσο ενώ γινόταν η σύνθεση και η ηχογράφηση του άλμπουμ, η Τάρια αποφάσισε να πάει ένα βήμα παραπέρα με τις φωνητικές σπουδές της και έτσι γράφτηκε στο Μουσικό Πανεπιστήμιο της Καρλσρούης, στη Γερμανία.

Το επόμενο album τους, “Once”, ήταν η μεγαλύτερη επιτυχία των Nightwish ως τότε και έφτασε στην πρώτη θέση σε πέντε χώρες, ανήλθε τριπλά πλατινένιο στη Φινλανδία και τριπλά χρυσό στη Γερμανία. Η επερχόμενη παγκόσμια περιοδεία αναμενόταν να είναι η μεγαλύτερη μέχρι στιγμής για κάθε φινλανδική δράση. Η τελευταία συναυλία της περιοδείας έλαβε χώρα στις 21 Οκτωβρίου 2005 στο Hartwall Arena, στο Ελσίνκι. Θα έπρεπε να είναι μια εκτεταμένη παράσταση, με εντυπωσιακές αλλαγές κοστουμιών από την Τάρια. Η όλη παράσταση έχει καταγραφεί για τον σκοπό ενός live DVD. Μετά την τελική υπόκλιση, η μπάντας της την απέλυσε από το συγκρότημα με ένα γράμμα. Το DVD πήρε τον τίτλο “End of an Era” (Τέλος μιας Εποχής).

Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης περιτριγύριζαν την Τάρια για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά τη διάσπαση. Οι Nightwish ήταν ένα από τα πρώτα metal συγκροτήματα που χρησιμοποίησαν μια γυναίκα ως τραγουδίστρια, και ένα από τα πρωτοπόρα της λεγόμενης “συμφωνικής metal” μουσικής, χάρη στην Τάρια. Κριτικοί και θαυμαστές από όλο τον κόσμο είχαν επαινέσει τα φωνητικά της, ανεξάρτητα από την απειρία της στο χώρο της metal μουσικής. Η μοναδική φωνή της και η κλασική τεχνική της προσαρμοσμένες στη metal μουσική ήταν ένα ορόσημο στην ιστορία του μετάλλου, και το είδος ακόμα άνθιζε. Η απόφαση να συνεχίσει προς αυτή την κατεύθυνση ήταν ενστικτώδης.

Η Τάρια επικεντρώθηκε στην σόλο καριέρα της, περιοδεύοντας τον Δεκέμβριο του 2005 με μια σειρά από προσχεδιασμένες Χριστουγεννιάτικες συναυλίες, που την πήγαν στη Φινλανδία, την Ισπανία, τη Γερμανία και τη Ρουμανία. Ερμηνεύοντας παραδοσιακά φινλανδικά και ξένα τραγούδια των Χριστουγέννων, η Τάρια μπόρεσε να αντιμετωπίσει την κατάστασή της κάνοντας ό, τι ξέρει καλύτερα. Στις 8 Νοεμβρίου 2006 κυκλοφόρησε τον Χριστουγεννιάτικο δίσκο “Henkäys ikuisuudesta”.

«Ήταν πολύ δύσκολο να βγω στη σκηνή λίγο μετά την απόλυση μου από την μπάντα, αλλά δεν έβλεπα κανέναν άλλο τρόπο για να συνεχίσω. Η μουσική είναι ο τρόπος ζωής μου, τραγουδώ για την χαρά που μου δίνει το τραγούδι. Η περιοδεία ήταν μια επιτυχία και με έκανε να καταλάβω ότι έχω ένα ακροατήριο με το μέρος μου και ότι, άνθρωποι έχουν μια θέση για τη μουσική μου στις καρδιές τους. Είμαι πραγματικά ευγνώμων για αυτό το δώρο».

Ένα σκληρά κερδισμένο τέλος σε μια ταραχώδη χρονιά, καθώς ψηφίστηκε ως καλύτερη Σολίστ του 2006, στη φινλανδική διοργάνωση Emma Awards.

Κανείς δεν γνώριζε αρκετά τη φύση της πρωτότοκης μουσικής της Τάρια, μέχρι την ημέρα της κυκλοφόρησής της. Ακόμα και όταν εκείνη η ημέρα έφτασε, το Νοέμβριο του 2007, το ντεμπούτο της Τάρια δεν ήταν ένα εύκολο άλμπουμ για ταξινόμηση. Εννέα χρόνια στον κόσμο της metal είχαν αφήσει το στίγμα τους και έτσι μπορούσαν άνετα να βρεθούν τα συμφωνικά στοιχεία, όμως δεν ήταν ένα αποκλειστικά metal άλμπουμ. Η Τάρια εισήγαγε νέους ήχους, νέα διάθεση, φθάνοντας στους χώρους της εναλλακτικής ροκ, της pop και του Ambient για να δανειστεί αποχρώσεις στην παλέτα της. Το “My Winter Storm” κυκλοφόρησε διεθνώς σε περισσότερες από 80 χώρες στις 16, Νοεμβρίου του 2007 από την Universal Music, και έφθασε στην κορυφή των charts από την πρώτη κιόλας ημέρα στην πατρίδα της, τη Φινλανδία. Η εμπορική επιτυχία δεν άργησε: το πρώτο άλμπουμ της Τάρια έγινε χρυσό στην Ουγγαρία, την Τσεχία και τη Γερμανία και πλατινένιο στη Φινλανδία και στη Ρωσία.

Το δεύτερο άλμπουμ κυκλοφόρησε την 1η Σεπτεμβρίου του 2010, με τίτλο “What Lies Beneath”. Στον δίσκο αυτό, η metal συναντά την Όπερα και η φαντασία τον τρόμο. Το “What Lies Beneath” θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι το “παιδί” της Τάρια, καθώς όλα τα κομμάτια τα έγραψε η ίδια επενδύοντας τον καλύτερό της εαυτό.[3] Ήταν η ίδια η Τάρια που περιέγραψε καλύτερα την μετεξέλλιξη από το “My Winter Storm”. «Αν αυτά ήταν τα πρώτα βήματα, με το “What Lies Beneath” έμαθα να τρέχω».

Το Σεπτέμβριο του 2011, ένα πραγματικά μοναδικό γεγονός έλαβε χώρα στη Βουλγαρία. Το “Beauty and the Beat” συνδύασε συμφωνική ορχήστρα, χορωδία, και τον γνωστό drummer Mike Terrana, όλα στην ίδια σκηνή – η οποία δεν ήταν τίποτα λιγότερο από ένα αρχαίο ρωμαϊκό αμφιθέατρο. Οι δίωρη παράσταση περιελάμβανε κλασικές συνθέσεις και πιο σύγχρονα κομμάτια, όπως επίσης και τραγούδια της ίδιας της Τάρια. Η εκδήλωση έλαβε τόση επιτυχία που ακολούθησε μια ολόκληρη περιοδεία τα δύο επόμενα χρόνια.

Το πρώτο της live DVD “Act I” γυρίστηκε κατά την διάρκεια της παγκόσμιας περιοδείας για το “What Lies Beneath” και περιλαμβάνει τις δύο πλήρεις συναυλίες που πραγματοποιήθηκαν στις 30 και 31 Μαρτίου 2012 στο θέατρο El Circulo, στο Ροσάριο της Αργεντινής. Κυκλοφόρησε στις 24 Αυγούστου, την ίδια χρονιά.

Τον Αύγουστο του 2013 κυκλοφόρησε το τρίτο στούντιο άλμπουμ της, για το οποίο η Τάρια είχε κάνει μόνο μία υπόσχεση: ήταν βέβαιο ότι θα εκπλήξει. Τώρα, με δύο επιτυχημένα άλμπουμ στο ενεργητικό της, η Tarja αισθάνθηκε έτοιμη να πειραματιστεί – να σπάσει κάποιους κανόνες. Αποδεικνύεται μεγάλο, παιχνιδιάρικο, επιθετικό, χαρούμενο, ακόμα και ενοχλητικό, το “Colours in the Dark” (Χρώματα στο Σκοτάδι) ήταν μια γιορτή: μια καλειδοσκοπική έκρηξη στοιχείων που έρχονται μαζί απέναντι σε ένα φόντο από βαριές αποχρώσεις. Η Τάρια αγκάλιασε το χαοτικό με μια παλέτα αντιθέσεων – ηλεκτρονικές και βιομηχανικές ώχρες, θεατρικοί και προοδευτικοί τόνοι, σκιές της nu metal και του rock and roll των 80’s και έναν υπαινιγμό Ανατολής – όλα έδεσαν μαζί με τη ζεστή, πλούσια χροιά της. Το αποτέλεσμα ήταν ένα ταξίδι μέσα από το χρωματικό φάσμα. Χωρίς την άγκυρα ενός δομημένου μονοπατιού, η Τάρια ήταν σε θέση να διερευνήσει τα βαθύτερα νερά. Το “Colours in the Dark” ήταν η βάρκα που την πήγε εκεί.

Η Τάρια αποφάσισε να καταγράψει ένα δεύτερο live DVD κατά την διάρκεια του “Beauty and the Beat”, το οποίο γυρίστηκε αυτή τη φορά στην αίθουσα συναυλιών Zlín, στην Τσεχία και κυκλοφόρησε στις 30 Μαΐου 2014.

Τον Μάρτιο του 2010, οι Γερμανοί hard rock βετεράνοι Scorpions κυκλοφόρησαν το στούντιο άλμπουμ τους, “Sting In The Tail”. Το άλμπουμ περιέλαβε μια guest εμφάνιση της Τάρια στο τραγούδι “The Good Die Young”.

Μια άλλη συνεργασία, αυτή τη φορά με το ολλανδικό συμφωνικό ροκ συγκρότημα Within Temptation, με το οποίο έδωσε ένα ντουέτο που πολλοί οπαδοί του είδους είχαν ευχηθεί από καιρό. Οι συνδυασμένες φωνές της Τάρια και της Sharon Den Adel (Σάρον Ντεν Άντελ) είχαν ως αποτέλεσμα το τραγούδι “Paradise (What About Us?)”, το οποίο κυκλοφόρησε με ένα συνοδευτικό βίντεο τον Σεπτέμβριο του 2013.