Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2017 Επικαιρότητα

Σχετική εικόνα

Ελλάδα

 • Στο Μαξίμου μετέβη ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας για να υποβάλει την παραίτησή του. Η Αθήνα είχε προτείνει τον κ. Μουζάλα προ ημερών για τη θέση του επιτρόπου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης, θεωρώντας την υποψηφιότητα αυτή «υψηλού συμβολισμού».
 • Έκρηξη του Ακη Τζοχατζόπουλου προκάλεσε η εισήγηση της εισαγγελέως της έδρας να μην αναγνωριστούν ελαφρυντικά για αυτόν και τον Γιάννη Σμπώκο, που μαζί με άλλους 14 καταδικάστηκαν ομοφώνως ένοχοι σε σχέση με τις αποκαλούμενες «χρυσές μίζες» από την προμήθεια εξοπλιστικών προγραμμάτων. Σύμφωνα με την εισαγγελεία ο πρώην υπουργός κατά τη θητεία του μεθόδευσε τη δημιουργία της υποδομής για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος. «Αυτά είναι μυθεύματα, από που και ως που; Ντροπή σου!» ήταν η αντίδραση προς την έδρα του πρώην υπουργού.
 • Η χώρα θα είναι εκτός μνημονίων τον Αύγουστο του 2018, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και επισήμανε: «Το σχέδιο μας αποδίδει»
 • Με την παρουσία της Φώφης Γεννηματά, η οποία δεν συμμετείχε στο προηγούμενο ντιμπέιτ, να δίνει επιπλέον ενδιαφέρον στην όλη διαδικασία, οι εννέα επίδοξοι αρχηγοί του νέου φορέα θα διασταυρώσουν απόψε τα ξίφη τους (ΕΡΤ2, 21.00).

Κόσμος

 • Σε μια εξόχως πυρακτωμένη ατμόσφαιρα, η Ισπανία διανύει μια από τις μεγαλύτερες πολιτικές κρίσεις από τη δεκαετία του 1970. Ραγδαίες είναι οι πολιτικές εξελίξεις από την Παρασκευή, οπότε η Μαδρίτη αποφάσισε να θέσει την Καταλονία σε καθεστώς κηδεμονίας και το κοινοβούλιο της περιοχής ψήφισε υπέρ της απόσχισης.
 • H παγκόσμια κοινότητα συμφωνεί στο ότι το δημοψήφισμα ανεξαρτησίας που διοργανώθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου στο Ιρακινό Κουρδιστάν ήταν μια μεγάλη καταστροφή, εκτιμά το Al Jazeera.
 • Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρέτισαν την Δευτέρα την απόφαση του προέδρου του Ιρακινού Κουρδιστάν Μασούντ Μπαρζανί να αποχωρήσει από την προεδρία εντός της εβδομάδας, αφού έχασε το στοίχημα να κερδίσει την ανεξαρτησία της αυτόνομης περιφέρειας.
 • Ο απερχόμενος πρόεδρος της Κένυας Ουχούρου Κενυάτα κέρδισε τις επαναληπτικές προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν την περασμένη εβδομάδα με ποσοστό λίγο πάνω από 98%, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής.
 • Στο FBI παραδόθηκε, το πρωί της Δευτέρας, ο Πολ Μάναφορτ, πρώην διευθυντής της προεκλογικής εκστρατείας του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, στο πλαίσιο της έρευνας για τη φερόμενη ρωσική ανάμιξη στις αμερικανικές εκλογές του 2016.

Οικονομία

 • Καταγγελία στον Συνήγορο του Πολίτη, έκανε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, για την «αιφνιδιαστική» όπως την χαρακτηρίζει, απόφαση του ΕΟΠΥΥ που αφορά τον συμψηφισμό των οφειλών του φορέα, με το ποσό rebate και clawback που οφείλει ο κάθε πάροχος για τα έτη 2013 και εφεξής, «χωρίς ωστόσο, ο φορέας να έχει προβεί σε ολική αποπληρωμή των ληξιπροθέσμων οφειλών του».
 • Την αισιοδοξία του ότι η παράταση του προγράμματος αγορών ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) έως τον Σεπτέμβριο του 2018 θα είναι η τελευταία, εξέφρασε το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της, Μπενουά Κερέ.
 • Σε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πρόσληψη δύο ανεξάρτητων αποτιμητών σχετικά με την πώληση μετοχών του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ), προχώρησε το ΤΑΙΠΕΔ.
 • Ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) ανακοίνωσε ότι η προθεσμία καταβολής εισφορών του 2016 για τους ασφαλισμένους του τ. ΕΤΑΑ-ΤΑΝ, του β’ εξαμήνου 2016 για τους ασφαλισμένους του τ. ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ και του τ. ΕΤΑΑ-ΤΣΑΥ, καθώς και του β’ εξαμήνου 2016 για τους ασφαλισμένους του τ. ΟΓΑ (αυτοτελώς απασχολούμενων και εργοδοτών), παρατάθηκε έως την 31η Ιανουαρίου 2018.
 • Oι εργασίες σε τεχνικό επίπεδο βρίσκονται σε εξέλιξη και στόχος παραμένει η ολοκλήρωση της αξιολόγησης πριν το τέλος του 2017 δήλωσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν Ανίκα Μπράιτχαρντ. Οι επικεφαλής των θεσμών θα επιστρέψουν στην Αθήνα την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου.

Αθλητισμός