128η ημέρα του έτους
Ανατολή Ήλιου: 06:19
Δύση Ήλιου: 20:23
Σελήνη 13 ημερών
Χριστιανικο Εορτολογιο
Ορθοδοξη Εκκλησια
† Αποστόλου και Ευαγγελιστού Ιωάννου του Θεολόγου.
† Οσίων Αρσενίου του Μεγάλου και Αρσενίου του διά Χριστόν σαλού.
† Μαρτύρων σπείρας στρατιωτών.
† Διονυσίου Ιερομάρτυρος.
† Ελλαδίου Επισκόπου.
† Αυγουστίνης Μάρτυρος.
† Μήλου του Υμνωδού.
† Κασσιανού του Εγκλείστου.
† Οσίων Ζωσιμά και Ανδριανού.
† Ανάμνησις θαύματος εικόνος Υπεραγίας Θεοτόκου.
Καθολικη Εκκλησια
† Αγίου Δησιδεράτου (Επιθυμητός, Ποθητός στα ελληνικά) του εκ Γαλλίας, που πολέμησε την αίρεση του Νεστοριανισμού.
† Αγίου Ακακίου, προστάτη των στρατιωτών και των πασχόντων από πονοκεφάλους.
† Οσίας Αικατερίνης.
† Πέτρου του Ταραντίνου.
Γιορτάζουν: Αρσένιος, Αρσενία, Θεολόγος, Θεολογία.
Επετειοι και Λοιπες Εορτες
- Παγκόσμια Ημέρα Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου
- Παγκόσμια Ημέρα Θαλασσαιμίας (Μεσογειακής Αναιμίας)
- Ώρα Μνήμης και Συμφιλίωσης για όσους έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου
- Ημέρα της Νίκης. Σαν σήμερα το 1945 έληξε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος στην Ευρώπη με την άνευ όρων παράδοση της Ναζιστικής Γερμανίας. Εορταστικές εκδηλώσεις σε πολλές χώρες της Ευρώπης σήμερα και αύριο (Μ.Βρετανία, Ρωσία κλπ).
Γεγονοτα
- 413 – Ο αυτοκράτορας Φλάβιος Ονώριος υπογράφει διάταγμα που παρέχει φορολογικές ελαφρύνσεις στις ιταλικές επαρχίες Βιτέρμπο, Καμπανία, Πικηνόν, Απουλία, Λευκανία και Καλαβρία, οι οποίες λεηλατήθηκαν από τους Βησιγότθους.
- 1429 – Η Ιωάννα της Λωραίνης κάνει τους Άγγλους να άρουν την πολιορκία της Ορλεάνης, αλλάζοντας τη ροή του Εκατονταετούς Πολέμου.
- 1794 – Κατηγορούμενος ως προδότης από τους επαναστάτες κατά τη διάρκεια της Βασιλείας του Τρόμου, ο Γάλλος χημικός Αντουάν Λωράν Λαβουαζιέ, ο οποίος ήταν επίσης φοροεισπράκτορας, δικάζεται, καταδικάζεται και αποκεφαλίζεται την ίδια μέρα στο Παρίσι.
- 1821 – Ελληνική Επανάσταση του 1821: οι Έλληνες νικούν τους Οθωμανούς στο Χάνι της Γραβιάς.
- 1842 – Ένα τρένο εκτροχιάζεται και αρπάζει φωτιά κοντά στο Παρίσι, σκοτώνοντας δεκάδες άτομα.
- 1846 – Αμερικανικό-Μεξικανικός πόλεμος: ο Ζαχαρίας Τέιλορ νικά μία μεξικανική δύναμη βόρεια του Ρίο Γκράντε στην πρώτη μεγάλη μάχη του πολέμου.
- 1886 – Το φαρμακείο «Τζέικομπς» στην Ατλάντα της Τζόρτζια πουλάει το πρώτο μπουκάλι Coca Cola ως σιρόπι για φαρμακευτικούς λόγους. Στην πρώτη του αυτή εμφάνιση, το μετέπειτα διάσημο αναψυκτικό περιέχει και ποσότητα κοκαΐνης.
-
Λήγει με ταπεινωτική ήττα των Ελλήνων ο πόλεμος με την Τουρκία. Το σχετικό πρωτόκολλο κατάπαυσης του πυρός υπογράφεται στο χωριό Ταράτσα της Λαμίας. (Ο Ελληνοτουρκικός Πόλεμος του 1897) - 1898 – Διεξάγονται οι πρώτοι αγώνες του ιταλικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου.
- 1901 – Ιδρύεται το Αυστραλιανό Εργατικό Κόμμα.
- 1902 – Εκρήγνυται το όρος Πελέ στη Μαρτινίκα, καταστρέφοντας την πόλη Σαιν-Πιερ και σκοτώνοντας πάνω από 30.000 ανθρώπους. Ελάχιστοι άνθρωποι επιβίωσαν από την έκρηξη.
- 1912 – Ιδρύεται η Paramount Pictures.
- 1933 – Ο Μαχάτμα Γκάντι ξεκινά απεργία πείνας 21 ημερών σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά της βρετανικής κυριαρχίας στην Ινδία.
-
Ο «Μάης του ’36» στη Θεσσαλονίκη. Σε διαδήλωση καπνεργατών σκοτώνονται 12 και τραυματίζονται 282 διαδηλωτές εργάτες. - 1942 – Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Οπλίτες της φρουράς πυροβολικού της Κεϋλάνης εξεγείρονται στα νησιά Κόκος. Η ανταρσία τους συνθλίβεται και τρεις από αυτούς εκτελούνται. Πρόκειται για τους μοναδικούς στρατιώτες της Βρετανικής Κοινοπολιτείας που εκτελέστηκαν για ανταρσία κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
- 1961 – Εγκαινιάζεται το νέο κτιριακό συγκρότημα του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
- 1965 – Εγκαίνια στην Πάτρα του νέου εργοστασίου της Πειραϊκής-Πατραϊκής.
- 1967 – Ο Στυλιανός Παττακός ανακοινώνει την δωρεάν παροχή συγγραμμάτων, την κατάργηση των διδάκτρων και των εξετάστρων σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.
- 1972 – Πόλεμος του Βιετνάμ: Ο Αμερικανός πρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον ανακοινώνει την εντολή του να τοποθετηθούν νάρκες θαλάσσης στα μεγάλα λιμάνια του Βορείου Βιετνάμ, προκειμένου να ανακόψουν τη ροή όπλων και άλλων αγαθών στο κράτος.
- 1978 – Ο Ράινχολντ Μέσνερ και ο Πίτερ Χάμπελερ γίνονται οι πρώτοι άνθρωποι που ανεβαίνουν στο Έβερεστ χωρίς συμπληρωματικό οξυγόνο.
- 1984 – Η Σοβιετική Ένωση ανακοινώνει τη μη συμμετοχή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες.
- 1989 – Η οργάνωση 17 Νοέμβρη αποπειράται να δολοφονήσει με έκρηξη παγιδευμένου οχήματος, τον πρώην υπουργό Γιώργο Πέτσο.
Γεννησεις
- 1587 – Βίκτωρ Αμεδαίος Α΄, δούκας της Σαβοΐας
- 1668 – Αλαίν Ρενέ Λεσάζ, Γάλλος συγγραφέας
- 1753 – Μιγκέλ Ιδάλγο ι Κοστίγια, Μεξικανός ιερέας και επαναστάτης
- 1828 – Ερρίκος Ντυνάν, Ελβετός ανθρωπιστής και ιδρυτής του Ερυθρού Σταυρού
- 1884 – Χάρυ Τρούμαν, 33ος πρόεδρος των Η.Π.Α.
- 1886 – Δημήτριος Βέργος, Έλληνας αθλητής
- 1899 – Φρίντριχ Χάγιεκ, Αυστριακός οικονομολόγος και φιλόσοφος
- 1906 – Ρομπέρτο Ροσελίνι, Ιταλός σκηνοθέτης
- 1911 – Ρόμπερτ Τζόνσον, Αμερικανός τραγουδοποιός
- 1914 – Ρομέν Γκαρί, Γάλλος συγγραφέας
- 1920 – Σολ Μπας, Αμερικανός σχεδιαστής γραφικών
- 1927 – Ερρίκος Θαλασσινός, Έλληνας σκηνοθέτης
- 1937 – Τόμας Πίντσον, Αμερικανός συγγραφέας
-
Κιθ Τζάρετ, αμερικανός πιανίστας, από τους κορυφαίους στην ιστορία της τζαζ. - 1950 – Μαρία Αλιφέρη, Ελληνίδα ηθοποιός
- 1954 – Τζον Μάικλ Τάλμποτ, Αμερικανός τραγουδοποιός
- 1955 – Μέλες Ζενάουι, Αιθίοπας πολιτικός
- 1961 – Βασίλης Κούκουρας, Έλληνας ηθοποιός
- 1970 – Ναόμι Κλάιν, Καναδή συγγραφέας και ακτιβίστρια
- 1972 – Γκιγιόμ Σορό, Ιβοριανός πολιτικός
- 1973 – Αιμίλιος Παπαθανασίου, Έλληνας ιστιοπλόος
- 1975 – Ενρίκε Ιγκλέσιας, Ισπανός τραγουδιστής
- 1977 – Θοδωρής Παπαλουκάς, Έλληνας καλαθοσφαιριστής
- 1981 – Στίβεν Άμελ, Καναδός ηθοποιός
- 1988 – Γιώργος Κατσικογιάννης, Έλληνας ποδοσφαιριστής
Θανατοι
- 535 – Πάπας Ιωάννης Β΄
- 615 – Πάπας Βονιφάτιος Δ΄
- 685 – Πάπας Βενέδικτος Β΄
- 1418 – Κάρολος Ζένος, Βενετός ναύαρχος
- 1794 – Αντουάν Λωράν Λαβουαζιέ, Γάλλος χημικός
- 1825 – Σαντόρε ντι Σανταρόζα, Ιταλός φιλέλληνας
- 1873 – Τζον Στιούαρτ Μιλ, Άγγλος φιλόσοφος
- 1880 – Γκυστάβ Φλωμπέρ, Γάλλος συγγραφέας
- 1903 – Πωλ Γκωγκέν, Γάλλος ζωγράφος
- 1904 – Ίντγουιρντ Μάιμπριτζ, Άγγλος φωτογράφος
- 1907 – Ζαχαρίας Παπαδάς, Έλληνας οπλαρχηγός
- 1936 – Όσβαλντ Σπένγκλερ, Γερμανός ιστορικός και φιλόσοφος
- 1944 – Θεμιστοκλής Διακίδης, Έλληνας αθλητής
- 1945 – Μπέρνχαρντ Ρουστ, Γερμανός πολιτικός
- 1979 – Τάλκοτ Πάρσονς, Αμερικανός κοινωνιολόγος
- 1980 – Φιλόθεος Ζερβάκος, Έλληνας ηγούμενος
- 1982 – Ζιλ Βιλνέβ, Καναδός οδηγός αγώνων
- 1988 – Ξενοφών Γρηγόρης, Έλληνας πολιτικός
- 2000 – Ιμπέρ Μαγκά, πρόεδρος της Δαχομέης
- 2006 – Πέπη Δαράκη, Ελληνίδα συγγραφέας
- 2009 – Κωνσταντίνος Καναβάκης, Έλληνας πολιτικός
- 2009 – Κωστής Κοντοπόδης, Έλληνας πολιτικός
- 2016 – Τομ Άποστολ, Αμερικανός μαθηματικός