Ζωντανές ηχογραφήσεις του Μπομπ Μάρλεϊ αποκαταστάθηκαν 40 χρόνια μετά

Ο θρύλος της ρέγκε θα γινόταν σήμερα 72 ετών


Ζωντανές ηχογραφήσεις του Μπομπ Μάρλεϊ αποκαταστάθηκαν 40 χρόνια μετά

Ηχογραφήσεις του Μπομπ Μάρλεϊ που βρέθηκαν στο υπόγειο εγκαταλελειμμένου ξενοδοχείου στο Λονδίνο ύστερα από 40 χρόνια αποκαταστάθηκαν και αναβίωσαν τη φωνή και τη μουσική του θρύλου της ρέγκε.

Οι μπομπίνες είναι οι αυθεντικές, υψηλής ποιότητας ηχογραφήσεις από συναυλίες του Μπομπ Μάρλεϊ στο Λονδίνο και το Παρίσι μεταξύ 1974 και 1978. Στα κομμάτια περιλαμβάνονται τα «No Woman No Cry», «Jamming» και «Exodus».

Πιστευόταν πως είχαν καταστραφεί και δεν θα ήταν δυνατό να επισκευαστούν, κυρίως λόγω της ζημιάς που είχε προκαλέσει το νερό.

Ο Μάρλεϊ, που πέθανε το 1981, θα γινόταν σήμερα 72 ετών.

Οι ηχογραφήσεις βρέθηκαν σε εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο στο Kensal Rise, στο βορειοδυτικό Λονδίνο, όπου ο Μπόμπ Μάρλεϊ και οι Wailers έμεναν κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής περιοδείας τους στα μέσα της δεκαετίας του ’70.

Τις ηχογραφήσεις ανακάλυψε ο Joe Gatt, θαυμαστής του Μάρλεϊ και επιχειρηματίας από το Λονδίνο. Τον είχε ειδοποιήσει για το εύρημα ένας φίλος του που συμμετείχε σε εργασίες εκκαθάρισης του κτιρίου.

Από τις 13 μπομπίνες διασώθηκαν πλήρως και αποκαταστάθηκαν οι δέκα, δύο ήταν κενές και μία αδύνατο να επιδιορθωθεί.

Οι εργασίες αποκατάστασης, σύμφωνα με το BBC, διήρκεσαν έναν χρόνο και κόστισαν 31.200 δολάρια.

Οι ηχογραφήσεις είναι από συναυλίες στο Lyceum το 1975, το Hammersmith Odeon το 1976, το Rainbow το 1977 και το Pavilion de Paris το 1978. Έγιναν στο μοναδικό κινητό όχημα-στούντιο που υπήρχε τότε στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το είχαν δανείσει στον Μάρλεϊ και τους Wailers οι Rolling Stones.