Η Aziza Mustafa Zadeh γνωστή και ως “η πριγκίπισσα της τζαζ” ….

Αποτέλεσμα εικόνας για Aziza Mustafa Zadeh

Η Αζίζα Μουσταφά Ζαντέ, γεννήθηκε στις  19 Δεκεμβρίου 1969, γνωστή και ως “η πριγκίπισσα της τζαζ” ή ως “Jazziza”, είναι Αζέρα τραγουδίστρια, πιανίστρια και συνθέτρια, η οποία παίζει έναν συνδυασμό τζαζ και μουγκάμ (παραδοσιακό αυτοσχεδιαστικό στυλ του Αζερμπαϊτζάν) με κλασικές και πρωτοποριακές επιρροές. Μερικοί κριτικοί λένε πως έχει επιρροές κι από τον Κιθ Τζάρετ. Τα τελευταία χρόνια ζει στο Μάιντς της Γερμανίας, μαζί με τη μητέρα της Ελίζα, η οποία είναι και μάνατζερ της. Οι πιο ευχάριστες δραστηριότητες της, όπως η ίδια έχει πει, είναι η ζωγραφική και ο ύπνος. Είναι επίσης, χορτοφάγος και πιστεύει στην ύπαρξη ενός Θεού, χωρίς να ανήκει σε καμία θρησκεία.

Η Αζίζα Μουσταφά Ζαντέ γεννήθηκε στο Μπακού, της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν, της Σοβιετικής Ένωσης (σημερινό Αζερμπαϊτζάν), από γονείς που ασχολούνταν με τη μουσική. Ο πατέρας της είναι ο γνωστός στη χώρα του, Βαγκίφ Μουσταφαζαντέ και η μητέρα της είναι η Ελίζα Μουσταφά Ζαντέ (το γένος Μπαντελάτζε). Ο πατέρας της ήταν γνωστός για το πειραματικό είδος μουσικής του, ενώνοντας αζέρικους ήχους με τζαζ, πράγμα το οποίο κάνει και η κόρη του στην καριέρα της. Η Ελίζα, η μητέρα της, είναι κλασική τραγουδίστρια, γεννημένη στη Γεωργία. Οι γονείς της Άζιζα, της έχουν πει μία ιστορία, κατά την οποία από την ηλικία των 8 μηνών, έδειχνε μία ευαισθησία στη μουσική, όταν επηρεαζόταν συναισθηματικά, ανάλογα με την κλίμακα που έπαιζε ο πατέρας της στο πιάνο.

Η Αζίζα ευχαριστιέται πολλά ήδη τέχνης, όπως η ζωγραφική και ο χορός. Την πρώτη της επαφή με τη σκηνή την είχε στα 3 της, όταν με τον πατέρα της αυτοσχεδίαζαν φωνητικά. Από μικρή ηλικία άρχισε να σπουδάσει πιάνο, δείχνοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον στους συνθέτες Μπαχ και Σοπέν. Όσο προχώραγαν οι σπουδές της, έδειξε πως είναι ταλαντούχα στον αυτοσχεδιασμό. Στις 16 Δεκεμβρίου του 1979, χάνει τον πατέρα της, ο οποίος απεβίωσε στην Τασκένδη, μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο, σε ηλικία 39 ετών. Τότε, η μητέρα της, για να βοηθήσει την κόρη της να ξεπεράσει αυτό το γεγονός, παράτησε την καριέρα της και αφιέρωσε τη ζωή της στη μουσική διαπαιδαγώγηση της κόρη της. Το 1988, κέρδισε έναν διαγωνισμό πιάνου στην Ουάσινγκτον. Και περίπου αυτήν την περίοδο μετακόμισε στη Γερμανία. Το 1991, κυκλοφόρησε το πρώτο της άλμπουμ. Έως και το 2007, είχε κυκλοφορήσει εφτά δίσκους.

Εν κατακλείδι, ξεκινώντας από το -μουσουλμανικό- Αζερμπαϊτζάν, η Αζίζα Μουσταφά Ζαντέ συνάντησε τη μεγάλη παράδοση της τζαζ και έσμιξε με την κλασική μουσική της Δύσης.