337η ημέρα του έτους
Ανατολή Ήλιου: 07:23
Δύση Ήλιου: 17:07
Πανσέληνος
Χριστιανικό Εορτολόγιο
Ορθόδοξη Εκκλησία
† Προφήτου Σοφονίου.
† Ιερομαρτύρων Θεοδώρου αρχιεπισκόπου Αλεξανδρείας και Γαβριήλ, πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως.
† Μαρτύρων Αγαπίου, Σελεύκου, Μάμαντος, Ίνδη, Δόμνας, Γλυκερίου. Μωυσέως του οικονόμου, Θεοδώρου του εν Αλεξανδρεία.
† Νεομάρτυρος Αγγελή, ιατρού εξ Άργους, του εν Χίω αθλήσαντος.
† Οσίων Θεοδούλου, Θεοδούλου Κυπρίου του «σαλού», και Ιωάννου επισκόπου Κολωνίας, του ησυχαστού.
Καθολική Εκκλησία
† Αγίου Φραγκίσκου Ξαβερίου, εκ των ιδρυτών του θρησκευτικού τάγματος των Ιησουιτών, των επονομαζομένων και «Μουτζαχεντίν του Βατικανού».
Ο ισπανικής καταγωγής Άγιος Φραγκίσκος ,κατά κόσμο Φρανθίσκο ντε Γιάζο ί Αθπιλικουέτα, έδρασε ως ιεραπόστολος κυρίως στην Άπω Ανατολή και την Ινδία κατά τον 16ο αιώνα και σύμφωνα με την Καθολική Εκκλησία, προσηλύτισε τους πιο πολλούς ανθρώπους στον Χριστιανισμό από την εποχή του Αποστόλου Παύλου. Μεταξύ άλλων είναι και πολιούχος άγιος της Βομβάης.
Επέτειοι και Λοιπές Εορτές
- Διεθνής Ημέρα της Βασκικής Γλώσσας
- Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία
- Ημέρα του Δικηγόρου στην Ινδία.
Γεγονότα
- 1799 – Ο αυστριακός στρατός νικά τον γαλλικό στη μάχη του Βίσλοχ.
- 1800 – Ο Γάλλος στρατηγός Ζαν Βικτόρ Μορό συντρίβει τον αρχιδούκα Ιωάννη της Αυστρίας στη μάχη του Χόχενλιντεν, κοντά στο Μόναχο.
- 1818 – Το Ιλινόι γίνεται η 21η πολιτεία των Η.Π.Α.
- 1834 – Ο Γερμανικός Τελωνειακός Όμιλος πραγματοποιεί την πρώτη τακτική απογραφή στη Γερμανία.
- 1854 – Πάνω από 20 εργάτες ορυχείων χρυσού σκοτώνονται από στρατιώτες στο Μπαλαράτ της Βικτώριας (Αυστραλία) σε μία εξέγερση για τις άδειες εξόρυξης.
- 1901 – Ο Αμερικανός πρόεδρος Θεόδωρος Ρούζβελτ ζητά από το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών να περιορίσει τη δύναμη των τραστ “εντός λογικών ορίων”.
- 1904 – Ο Τσαρλς Ντίλον Περίν στο αστεροσκοπείο Λικ ανακαλύπτει το δορυφόρο του Δία Ιμαλία.
-
Αποχή από τα μαθήματα αποφασίζουν οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Αθηνών, διαμαρτυρόμενοι για το υποχρεωτικό του μαθήματος της Γυμναστικής («Γυμναστικά»). -
Διεξάγεται η Ναυμαχία της Έλλης. Ο ναύαρχος Παύλος Κουντουριώτηςκατατροπώνει τον τουρκικό στόλο στη θαλάσσια περιοχή των Στενών των Δαρδανελίων. - 1927 – Κάνει πρεμιέρα η ταινία Φορώντας παντελόνια στον Φίλιπ, η πρώτη ταινία με τον Χοντρό και Λιγνό.
- 1944 – Δεκεμβριανά: ξεσπούν μάχες στην Αθήνα μετά το συλλαλητήριο του ΚΚΕ, μεταξύ του ΕΛΑΣ και των κυβερνητικών δυνάμεων (αρχικά με την Οργάνωση Χ και την Χωροφυλακή) που υποστηρίζονται από μικρές μονάδες του βρετανικού στρατού.
- 1959 – Υιοθετείται η σημαία της Σιγκαπούρης, έξι μήνες αφότου η Σιγκαπούρη έγινε αυτοδιοικούμενη εντός της Βρετανικής αυτοκρατορίας.
- 1960 – Υπογράφεται σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ των ατομικών επιτροπών Ελλάδας και Γαλλίας για τη χρήση της ατομικής ενέργειας για ειρηνικούς σκοπούς.
- 1962 – Κατάσχεται η εφημερίδα Αθηναϊκή και καταδικάζονται σε 18μηνη φυλάκιση, χωρίς αναστολή, ο ιδιοκτήτης Ιωάννης Παπαγεωργίου και ο διευθυντής Γ. Κυριακίδης, εξαιτίας άρθρου του Ηλία Μπρεδήμα, βουλευτή της Ένωσης Κέντρου, υβριστικού προς το πρόσωπο της βασίλισσας. Η δίκη γίνεται αιτία σφοδρών αντιπαραθέσεων κυβέρνησης-Ένωσης Κέντρου.
- 1964 – Ως πολιτικό μήνυμα της αριστερής πτέρυγας της Ένωσης Κέντρου προς τον πρωθυπουργό εκλαμβάνεται η καταψήφιση του “κομματικού” υποψηφίου για τη θέση του αντιπροέδρου της Βουλής, Νικόλαου Αλαβάνου, και η υπερψήφιση, σε συνεργασία με την Ε.Δ.Α., του Αντώνιου Πετραλιά.
- 1965 – Εκατοντάδες Πόντιοι από την Σοβιετική Ένωση έρχονται για μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα.
- 1966 – Σοβαρή ένταση στις σχέσεις Αθηνών–Λευκωσίας εξαιτίας μυστικής συμφωνίας του Μακαρίου με την Τσεχοσλοβακία για προμήθεια αρμάτων μάχης και βαρέος οπλισμού του πεζικού. Αιφνιδιαστικά στη Λευκωσία ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσολάκας, ενώ ο Γεώργιος Γρίβας, υποστηριζόμενος από την Αθήνα, αξιώνει να τεθεί υπό τον έλεγχό του ο οπλισμός.
-
Οι τελευταίες μονάδες της ελληνικής μεραρχίας, η οποία εστάλη στην Κύπρο επί Γεωργίου Παπανδρέου, εγκαταλείπουν το νησί και το αφήνουν ανυπεράσπιστο, σε εφαρμογή της Συμφωνίας Παπαδόπουλου – Τσαγλαγιαγκίλ. - 1967 – Στο νοσοκομείο Χρόοτε Σχέερ του Κέιπ Τάουν, στη Νότια Αφρική, μία ομάδα μεταμόσχευσης με επικεφαλής τον Κρίστιαν Μπάρναρντ πραγματοποιεί την πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς σε άνθρωπο (στον 53χρονο Λούις Βασκάνσκι).
- 1967 – Κατάσχονται οι εφημερίδες Απογευματινή και Βραδυνή, επειδή αρνήθηκαν να δημοσιεύσουν απαντητική επιστολή “έγκυρων κύκλων των Αθηνών” σε δηλώσεις του Κωνσταντίνου Καραμανλή εις βάρος των πραξικοπηματιών.
- 1969 – Σε κείμενο υπογραφών που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Έθνος, 50 πρώην πολιτικοί, επιστήμονες, καλλιτέχνες και απόστρατοι αξιωματικοί, ζητούν την άμεση διενέργεια ελεύθερων εκλογών. Ανάμεσα στους υπογράφοντες είναι οι: Ιωάννης Ζίγδης, Μανόλης Αναγνωστάκης, Κωνσταντίνος Κονοφάγος, Αλέκος Κοντόπουλος, Γεώργιος Κουμάντος, Γιάννης Κουτσοχέρας, Γεώργιος Κυριακάκος, Θ. Ξενάκης, Νότης Περγιάλης, Αναστάσιος Πεπονής, Γεώργιος Πυρουνάκης, Τάσσος (χαράκτης), Βιργινία Τσουδερού, κ.ά.
- 1973 – Πρόγραμμα Πάιονηρ: Ο Πάιονηρ 10 στέλνει τις πρώτες κοντινές φωτογραφίες του πλανήτη Δία.
Γεννήσεις
- 1368 – Κάρολος ΣΤ’, βασιλιάς της Γαλλίας
- 1447 – Βαγιαζίτ Β΄, Οθωμανός σουλτάνος
- 1833 – Δημήτριος Βερναρδάκης, Έλληνας συγγραφέας
- 1844 – Κωνσταντίνος Έσσλιν, Έλληνας πολιτικός
- 1857 – Τζόζεφ Κόνραντ, Πολωνός συγγραφέας
- 1863 – Γεώργιος Χατζανέστης, Έλληνας στρατιωτικός
- 1880 – Φέντορ φον Μποκ, Γερμανός στρατάρχης
- 1883 – Άντον Βέμπερν, Αυστριακός συνθέτης
- 1886 – Καρλ Μάνε Σίγκμπαν, Σουηδός φυσικός
- 1895 – Άννα Φρόυντ, Αυστριακή ψυχαναλύτρια
- 1902 – Μιτσούο Φουσίντα, Ιάπωνας αεροπόρος
- 1908 – Πρίγκιπας Πέτρος της Ελλάδας και της Δανίας
- 1911 – Νίνο Ρότα, Ιταλός συνθέτης
- 1917 – Βίλχελμ Μπράσε, Πολωνός φωτογράφος
- 1922 – Σβεν Νίκβιστ, Σουηδός κινηματογραφιστής
- 1923 – Στέφαν Μπόμπεκ, Γιουγκοσλάβος ποδοσφαιριστής και προπονητής
- 1930 – Ζαν-Λυκ Γκοντάρ, Γάλλος σκηνοθέτης
- 1948 – Ozzy Osbourne, Άγγλος τραγουδιστής (Black Sabbath)
- 1952 – Χρήστος Χατζησκουλίδης, Έλληνας ποδοσφαιριστής
- 1958 – Ελένη Κούρκουλα, Ελληνίδα ηθοποιός και πολιτικός
- 1960 – Τζούλιαν Μουρ, Αμερικανίδα ηθοποιός
- 1965 – Άντριου Στάντον, Αμερικανός σκηνοθέτης
- 1969 – Μπιλ Στιρ, Άγγλος μουσικός
- 1969 – Τόμας Φόρστνερ, Αυστριακός τραγουδιστής
- 1970 – Κριστιάν Καρεμπέ, Γάλλος ποδοσφαιριστής
- 1981 – Γιάννης Αμανατίδης, Έλληνας ποδοσφαιριστής
- 1981 – Νταβίντ Βίγια, Ισπανός ποδοσφαιριστής
- 1982 – Μικαέλ Εσιέν, Γκανέζος ποδοσφαιριστής
- 1984 – Αβραάμ Παπαδόπουλος, Έλληνας ποδοσφαιριστής
- 1985 – Αμάντα Σάιφρεντ, Αμερικανίδα ηθοποιός
- 1997 – Χέιλι Οκάινς, Αγγλίδα ακτιβίστρια
Θάνατοι
- 311 – Διοκλητιανός, Ρωμαίος αυτοκράτορας
- 1137 – Λοθάριος Β΄ Σούπλινμπουργκ, αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας
- 1154 – Πάπας Αναστάσιος Δ΄
- 1533 – Βασίλειος Γ΄ Ιβάνοβιτς, μέγας πρίγκιπας της Μόσχας
- 1585 – Τόμας Τάλις, Άγγλος συνθέτης
- 1659 – Γαβριήλ Β΄, Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως
- 1888 – Καρλ Τσάις, Γερμανός κατασκευαστής φακών
- 1894 – Ρόμπερτ Λούις Στίβενσον, Σκωτσέζος συγγραφέας
- 1919 – Πιερ Ωγκύστ Ρενουάρ, Γάλλος ζωγράφος
- 1932 – Λάμπρος Πορφύρας, Έλληνας ποιητής
- 1935 – Σαρλ Ρισέ, Γάλλος φυσιολόγος
- 1941 – Πάβελ Φιλόνοφ, Ρώσος ζωγράφος
- 1944 – Πρίγκιπας Ανδρέας της Ελλάδας
- 1956 – Αλεξάντερ Ροντσένκο, Ρώσος ζωγράφος και φωτογράφος
- 1980 – Όσβαλντ Μόσλι, Βρετανός πολιτικός
- 1988 – Πάνος Γαβαλάς, Έλληνας τραγουδιστής
- 1989 – Σουρού-Μιγκάν Απιτί, πρόεδρος της Δαχομέης
- 1995 – Γεώργιος Χατζηαντωνίου, Έλληνας συγγραφέας
- 1996 – Λάμπρος Ευταξίας, Έλληνας πολιτικός
- 1996 – Ζωρζ Ντιμπί, Γάλλος ιστορικός
- 1999 – Σκάτμαν Τζον, Αμερικανός τραγουδιστής
- 2007 – Γιάννης Σταμούλης, Έλληνας πολιτικός
- 2014 – Κώστας Λινοξυλάκης, Έλληνας ποδοσφαιριστής