Ο Dusko Goykovich είναι Σέρβος τρομπετίστας και συνθέτης ….

Dusko Goykovic Unterfahrt 2009-08-25-007.jpg

Γεννήθηκε στην Βοσνία το 1931 και σπούδασε στην μουσική Ακαδημία του Βελιγραδίου μεταξύ 1948 και 1953. Ως φοιτητής έπαιξε τρομπέτα με μικρά τζαζ και Ντίξιλαντ σχήματα κυρίως σε πάρτυ και δεξιώσεις των πρεσβειών και σε ηλικία 18 ετών έγινε μέλος της μεγάλης μπάντας του ραδιοφώνου του Βελιγραδίου. Μέσα από αυτήν την μπάντα και για 5 χρόνια αξιοποίησε το ταλέντο του στην ενορχήστρωση και στο παίξιμο της τρομπέτας. Στη συνέχεια έφυγε για τη Γερμανία, όπου αμέσως συναποτέλεσε μέλος της αναπτυσσόμενης τοπικής τζαζ σκηνής.

Το 1956 τέλεσε την πρώτη του ηχογράφηση ως μέλος των Frankfurt All – Stars και για λίγο συμμετείχε στην μεγάλη μπάντα του Max Greger. Την επόμενη πενταετία συνεργάστηκε με την σημαντική Ευρωπαϊκή μπάντα του Kurt Edelhagen, μια ορχήστρα όπου μουσικοί όπως οι Claus Ogermann, Francy Boland, Jerry van Rooyen και Rob Pronk αποτέλεσαν μέλη της. Στην μπάντα αυτή είχε και την ευκαιρία να παίξει και με γκεστς μουσικούς όπως ο Stan Getz και ο Chet Baker. Το ταλέντο του στην τρομπέτα ήταν εμφανές και δεν είναι τυχαίο ότι κλήθηκε να παίξει με την Newport International Youth band στο φεστιβάλ του Νιούπορτ, μαζί με τον Albert Mangelsdorf, τον George Gruntz και τον Gabor Szabo.

Μετά και το Newport, ο τρομπετίστας έγινε περιζήτητος στην Ευρώπη, ενώ το 1961 ήρθε η πρόσκληση για σπουδές από το Berklee. Το πάθος του για τα μεγάλα σχήματα και την ενορχήστρωση τον έφεραν δίπλα στον Count Basie, τον Stan Kenton και τον Benny Goodman. Τελειώνοντας τις σπουδές του δέχτηκε πρόταση και έγινε δεύτερος τρομπετίστας της μεγάλης μπάντας του Meynard Ferguson. Μετά τη διάλυση της μπάντας το 1964 ο Dusko μεταπήδησε στην μπάντα του Woody Herman όπου έμεινε για ένα χρόνο. Στη συνέχεια επέστρεψε στην Ευρώπη έτοιμος να παίξει την δική του μουσική. Με γκέστ μουσικούς τον Mal Waldron και τον Nathan Davis ηχογράφησε το ντεμπούτο του ως leader το 1966 με τον τίτλο “Swinging Macedonia”, ένα άλμπουμ που ανέδειξε την προσωπική του προσέγγιση στην τζαζ, εισάγοντας στοιχεία της Βαλκανικής μουσικής παράδοσης. Παράλληλα συνεργάστηκε με μουσικούς όπως οι Miles Davis, Dizzy Gillespie, Gerry Mulligan, Clark Terry, Lee Konitz, Sonny Rollins, Phill Woods, Duke Jordan, Thad Jones/Mel Lewis και πολλούς άλλους.

Η καριέρα του στις μεγάλες μπάντες συνεχίστηκε με την συμμετοχή του στην big band των Clarke-Boland το 1966, μία μπάντα στην οποία συμμετείχαν σπουδαίοι Αμερικανοί μουσικοί που ζούσαν στην Ευρώπη, όπως οι Benny Bailey, Idrees Sulieman, Johnny Griffin, Sahib Shihab και φυσικά ο Kenny Clarke.

Ο Dusko εκτός από σπουδαίος σολίστας και ενορχηστρωτής είναι και εξαιρετικός συνθέτης. Στα τέλη της δεκαετίας του ’60 και μέχρι το 1976 δημιούργησε και έπαιξε και με την δική του Ευρωπαική ορχήστρα με την οποία αναδείχθηκε και το συνθετικό του έργο. Το 1986 ξαναέχτισε την δική του ορχήστρα, η οποία παραμένει δραστήρια μέχρι σήμερα. Στις ηχογραφήσεις σημαντική στιγμή ήταν το άλμπουμ του 1993 “Soul Connection” με την συμμετοχή των Tommy Flanagan, Jimmy Heath, Eddie Gomez και Mickey Roker, ένα άλμπουμ που κέρδισε αρκετές διακρίσεις και βραβεία. Στο επόμενο άλμπουμ του με τίτλο “Bebop City” συμμετείχαν οι Kenny Barron, Ray Drummond, Alvin Queen και ο νεαρός σαξοφωνίστας Abraham Burton. Η πρώτη του ηχογράφηση με την μεγάλη του μπάντα ήρθε το 1996 με το άλμπουμ “Balcan Connection” ενώ ένα χρόνο αργότερα κυκλοφόρησε το διπλό άλμπουμ “Balkan Blue” με ευρεία αποδοχή.