Ο Joey Belladonna είναι Αμερικανός τραγουδιστής της χέβι μέταλ μουσικής, γνωστός ως μέλος του συγκροτήματος Anthrax …

Αποτέλεσμα εικόνας για Joey Belladonna

Ο Μπελαντόνα γεννήθηκε στις 13 Οκτωβρίου 1960 από πατέρα Ιταλόαμερικάνικης καταγωγής και μητέρα Ινδιάνικης καταγωγής. Οι κύριες μουσικές του επιρροές κατά τα εφηβικά του χρόνια ήταν συγκροτήματα της κλασικής ροκ μουσικής όπως οι Led Zeppelin και οι Beatles, αλλά και progressive συγκροτήματα όπως οι Rush και οι Kansas.

Έγινε μέλος των Anthrax το 1984 κυκλοφορώντας μαζί τους το “Spreading the Disease” την επόμενη χρονιά. Ακολούθησε το χρυσό “Among the Living” το 1987, μπαίνοντας στο Top-100 του Billboard για πρώτη φορά, κάτι που επανέλαβαν τα “State of Euphoria” (1988) και “Persistence of Time” (1990). Σε αυτό το διάστημα συμμετείχε στην cult ταινία “Pledge Night“, της οποίας την μουσική ηχογράφησαν οι Anthrax. Κατά τη διάρκεια της συνεργασίας του με τους Anthrax, το συγκρότημα προτάθηκε τρεις φορές για Βραβείο Γκράμι, ψηφίστηκε # 1 Heavy Metal τραγουδιστής για δύο συνεχόμενες χρονιές από το περιοδικό “Metal Forces” και τραγούδησε τον εθνικό ύμνο των Ηνωμένων Πολιτειών στο Madison Square Garden και το Metro Dome της Μινεσότα σε αγώνες του NBA και του NFL.

To 1992, ο Μπελαντόνα αποχώρησε από το συγκρότημα σχηματίζοντας τους Belladonna οι οποίοι κυκλοφόρησαν το ομωνυμο ντεμπούτο τους στις 18 Ιουλίου 1995. Ακολούθησε το “Spells of Fear” τον Ιανουάριο του 1999 με ιδιαίτερα αρνητικές κριτικές λόγω κάκιστης παραγωγής και μετριότατης απόδοσης. Το 2003 κυκλοφόρησε το “Belladonna 03” και την επόμενη χρονιά ακολούθησε η αρχειακή κυκλοφορία “Artifacts“.

Το 2005, επέστρεψε στους Anthrax περιοδεύοντας μαζί τους για τον επόμενο χρόνο πριν αποχωρήσει και πάλι. Το 2010, επέστρεψε για δεύτερη φορά στο συγκρότημα, περιοδεύοντας με τους “Big Four” και κυκλοφορώντας το άλμπουμ “Worship Music“, το οποίο σκαρφάλωσε στο # 12 των αμερικάνικων τσαρτ και το επιτυχημένο ΕΡ “Anthems“.