Ο Vinny Appice γεννήθηκε στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, στις 13 Σεπτεμβρίου 1957 ….

Heaven and Hell 29.jpg

Ο Βίνι Άπις (Vincent Paul “Vinny” Appice13 Σεπτεμβρίου 1957) είναι Αμερικανός ντράμερ της ροκ μουσικής, γνωστός για τη συμμετοχή του στα συγκροτήματα DioBlack Sabbath και Heaven and Hell.

Ο Βίνι Άπις γεννήθηκε στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, στις 13 Σεπτεμβρίου 1957.

Ξεκίνησε να παίζει τύμπανα σε παιδική ηλικία , έχοντας τον ίδιο καθηγητή με τον μεγάλο αδελφό του, Καρμάιν. Στα 16 του χρόνια, τον προσκάλεσε ο Τζον Λένον να συμμετάσχει στο τραγούδι “Whatever Gets You Through the Night“, στο οποίο ο Λένον συνεργάστηκε με τον Έλτον Τζον.

Το 1976, εντάχθηκε στο προσωπικό σχήμα του κιθαρίστα Ρικ Ντέριντζερ, παίζοντας τύμπανα για τους δίσκους “Derringer” (1976), “Sweet Evil” (1977) και το ζωντανά ηχογραφημένο “Derringer Live” του 1977. Την επόμενη χρονιά δημιούργησε τους Axis μαζί με τον κιθαρίστα Ντάνι Τζόνσον και τον μπασίστα Τζέι Ντέιβις, κυκλοφορώντας μόνο το άλμπουμ “It’s a Circus World“.

Το 1980, του προτάθηκε να αντικαταστήσει τον Μπιλ Γουόρντ στο συγκρότημα των Black Sabbath. Με τον Άπις στη σύνθεση τους, οι Black Sabbath κυκλοφόρησαν το δίσκο “Mob Rules” και στην περιοδεία για την προώθηση του, ηχογράφησαν το ζωντανό άλμπουμ “Live Evil“. Τραγουδιστής του συγκροτήματος ήταν ο Ρόνι Τζέιμς Ντίο, ο οποίος μετά από έντονη διαφωνία πάνω στη μίξη του “Live Evil” με τα άλλα δύο μέλη των Black Sabbath, αποχώρησε δημιουργώντας τους Dio.

Ο Άπις ακολούθησε τον Ντίο στο νέο του συγκρότημα και με τη συμβολή του κιθαρίστα Βίβιαν Κάμπελ και του μπασίστα Τζίμι Μπέηνηχογράφησαν το ιδιαίτερα επιτυχημένο “Holy Diver“, το 1983. Ακολούθησαν τα “The Last in Line” (1984), “Sacred Heart” (1985), “Dream Evil” (1987), όπως και το ζωντανά ηχογραφημένο “Intermission” (1986).

Το 1989 ο Άπις αποχώρησε από τους Dio, για να ενταχθεί στους WWIII, με την τραγουδίστρια Μάντι Λάιον, για να κυκλοφορήσουν το ομώνυμο άλμπουμ το 1991. Λίγο αργότερα, ένωσε ξανά τις δυνάμεις του με τους Black Sabbath, στους οποίους επέστρεψε και ο Ρόνι Τζέιμς Ντίο, για να ηχογραφήσουν το άλμπουμ “Dehumanizer“. Μετά την περιοδεία για την προώθηση του δίσκου, ο Ντίο και Άπις ξαναδημιούργησαν τους Dio, για να κυκλοφορήσουν τα άλμπουμ “Strange Highways” (1993), “Angry Machines” (1996) και το ζωντανά ηχογραφημένο “Inferno: Last in Live” (1998).

Στα τέλη του 1998, του προτάθηκε να περιοδεύσει με τους Black Sabbath, με τον Όζι Όσμπορν στα φωνητικά. Μετά από μία ευρωπαϊκή περιοδεία, ακολούθησε μία αμερικανική το 1999 κατά την οποία συνόδευε το συγκρότημα ως αναπληρωτής του Μπιλ Γουόρντ σε περίπτωση που αυτός παρουσίαζε κάποιο πρόβλημα υγείας.

Το 2001 έπαιξε τύμπανα στο δίσκο “The Storm Project” του κιθαρίστα Raven Storm και την επόμενη χρονιά στο “Edge of the World” του Μαρκ Μπόλς. Το 2006, έπαιξε στο “Dinosaurs – Powerzone Record” των Power Project και το “Frozen Summer” των 3 Legged Dogg. Εκείνη τη χρονιά, δημιούργησε τους Heaven and Hell μαζί με τους πρώην συνάδελφους του στους Black Sabbath, κυκλοφορώντας το δίσκο “The Devil You Know” το 2009, όπως και τα ζωντανά ηχογραφημένα “Live from Radio City Music Hall” το 2007 και “Neon Nights: 30 Years of Heaven & Hell” το 2010. Το συγκρότημα διαλύθηκε μετά το θάνατο του Ρόνι Τζέιμς Ντίο, στις 16 Μαΐου 2010.

Το 2012, δημιούργησε με τον μπασίστα των Pantera, Ρεξ Μπράουν τους Kill Devil Hill, κυκλοφορώντας το ομώνυμο άλμπουμ.