Είναι κυρίως γνωστός ως τραγουδιστής του post-punk συγκροτήματος The Teardrop Explodes ….

Αποτέλεσμα εικόνας για Julian Cope

Ο Julian David Cope είναι Βρετανός μουσικός, συγγραφέας, ιστορικός, μουσικολόγος, και ποιητής.

Γεννήθηκε στις 21 Οκτωβρίου 1957 στο Deri της επαρχίας Mid Glamorgan στην Ουαλία. Το πλήρες όνομα του είναι Τζούλιαν Ντέιβιντ Κόουπ. Είναι κυρίως γνωστός ως τραγουδιστής του post-punk συγκροτήματος The Teardrop Explodes, αλλά έχει ηχογραφήσει και αρκετά άλμπουμ ως αυτόνομος καλλιτέχνης. Ήταν ιδρυτικό μέλος των συγκροτημάτων Queen Elizabeth και Brain Donor. Επίσης, έχει γράψει διάφορα βιβλία, κυρίως με μουσικά θέματα, και την αυτοβιογραφία του.

Μεγάλωσε στο Tamworth της επαρχίας Staffordshire στην Αγγλία. Φοίτησε στο Κολέγιο Ανώτερης Μόρφωσης του Λίβερπουλ (City Of Liverpool College Of Higher Education – COLCHE) και αργότερα γράφηκε στο Πολυτεχνείο της πόλης. Η μουσική του καριέρα ξεκίνησε επίσημα το Μάιο του 1977 όταν έγινε μπασίστας των Crucial Three. Τα άλλα δύο μέλη του συγκροτήματος ήταν ο Pete Wylie και ο Ian McCulloch (αργότερα κιθαρίστας και τραγουδιστής των Echo and the Bunnymen). Διαλύθηκαν μετά από έξι βδομάδες χωρίς να καταφέρουν να δώσουν κάποια συναυλία ή να ηχογραφήσουν κάποιο δίσκο. Οι Κόουπ και McCulloch συνέγραψαν το τραγούδι “Books”, αλλά το ηχογράφησαν ο καθένας ξεχωριστά με τα επόμενα γκρουπ τους. Στη συνέχεια ο Κόουπ δημιούργησε άλλα γκρουπ, όλα με μικρούς χρόνους ζωής. Τελικά, το 1978 ανέλαβε χρέη τραγουδιστή, μπασίστα και βασικού τραγουδοποιού στους The Teardrop Explodes, με τους οποίους έγινε ευρύτερα γνωστός. Το 1981 εξέδωσε το άλμπουμ “Fire Escape in the Sky: The Godlike Genius of Scott Walker’’, μια συλλογή από παλιά τραγούδια του Σκοτ Γουόκερ τον οποίο θαύμαζε. Χρόνια αργότερα, ο Κόουπ δήλωσε ότι έχασε το ενδιαφέρον που είχε για τον τρόπο σκέψης του Γουόκερ.

Μετά τη διάλυση των The Teardrop Explodes, ο Κόουπ επέστρεψε στο Tamworth και ξεκίνησε τη δημιουργία του πρώτου του solo άλμπουμ World Shut Your Mouth, το οποίο κυκλοφόρησε το 1984. Ακολούθησε το Fried, με εξώφυλλο τον Κόουπ ντυμένο μόνο με ένα καβούκι χελώνας. Το τρίτο του άλμπουμ λεγόταν Saint Julian και περιείχε τη μεγαλύτερη του επιτυχία σα solo καλλιτέχνης, το ‘’World Shut Your Mouth’’ (Νο19 στη Μ. Βρετανία).

Ο Κόουπ απογοητεύτηκε πάρα πολύ από τον τέταρτο δίσκο του, My Nation Underground. Θεωρούσε ότι είχε δεχτεί μεγάλη πίεση από δισκογραφική εταιρεία του ώστε να ηχογραφήσει κάτι που δε συμφωνούσε με αυτό που ήθελε σαν καλλιτέχνης. Ενώ ηχογραφούσε το My Nation Underground, κατάφερε να ηχογραφήσει ένα άλλο δίσκο στη διάρκεια ενός σαββατοκύριακου στο ίδιο στούντιο, το οποίο ονόμασε Skellington. Το ύφος του ήταν διαφορετικό από τον προηγούμενο του δίσκο, με αποτέλεσμα η δισκογραφική του εταιρία να αρνηθεί να τον κυκλοφορήσει. Έτσι ξεκίνησε η πρώτη από πολλές διαμάχες του Κόουπ με τις εκάστοτε δισκογραφικές του εταιρείες, προκειμένου να καταφέρει να κυκλοφορήσει τις δουλειές του. Ο Κόουπ αρνήθηκε να συνεργαστεί μαζί τους μέχρι να κυκλοφορήσουν το Skellington, αλλά τελικά αυτό κυκλοφόρησε μέσω ενός ανεξάρτητου label το 1990. Κυκλοφόρησε το επόμενο του άλμπουμ, Droolian κρυφά, με τη βοήθεια του Rocky Ericson, ενώ οι συνεχείς διαμάχες του με τις δισκογραφικές εταιρείες τον οδήγησαν να απαρνηθεί τη μουσική βιομηχανία γενικότερα. Στα άλμπουμ του Peggy Suicide και Jehovahkill, που ηχογραφήθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 1990, ασχολήθηκε με τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα του, όπως το μυστικισμό, τα δικαιώματα των ζώων, τη θηλυκή Θεότητα και την οικολογία.

Κατά τη διάρκεια μιας από αυτές τις διαμάχες, ο Κόουπ ξεκίνησε την πρώτη του αυτοβιογραφία, με τίτλο ‘’Head On’’. Αυτή κάλυπτε κυρίως τα χρόνια από το 1976 έως το 1982, αρχίζοντας πριν τη δημιουργία των The Teardrop Explodes και τελειώνοντας λίγο μετά τη διάλυση εκείνου του γκρουπ. Το επόμενο του βιβλίο, ‘’Repossessed’’ ήταν επίσης αυτοβιογραφικό και κάλυπτε την περίοδο 1983 έως το 1989, τη κυκλοφορία των πρώτων solo δίσκων του και τη συγγραφή του Head On. Αυτά τα δύο βιβλία επανεκδόθηκαν μαζί σε ένα βιβλίο με τίτλο “Head On/Repossessed” το 2000 και γνώρισαν την αποδοχή των κριτικών ως πολύ καλές ιστορικές αναφορές στην ιστορία της pop μουσικής στα τέλη της δεκαετίας του ’70 και της δεκαετίας του ’80.

Εκτός από τα δύο αυτογραφικά βιβλία του, ο Κόουπ έχει γράψει ακόμα τρία βιβλία μη μυθιστορηματικού περιεχομένου. Το πρώτο λέγεται Krautrocksampler, εκδόθηκε το 1996 και ασχολείται με την γερμανική μουσική σκηνή Krautrock. Πριν κυκλοφορήσει αυτό το βιβλίο, το Krautrock είχε εκλείψει σα μουσικό είδος, ενώ έκτοτε μουσικά περιοδικά όπως το Mojo και το The Wire ασχολήθηκαν εκτενώς με αυτό. Σε ένα σημείο του βιβλίου, ο Κόουπ γράφει ότι ο δίσκος των Can ‘’Bel-Air’’ ήταν αποτυχημένος, γεγονός που προκάλεσε έντονη συζήτηση στη μουσική κοινότητα.

Το 1988 κυκλοφόρησε το βιβλίο ‘’The Modern Antiquetarian’’ το οποίο είχε μεγάλη επιτυχία. Ήταν μια ενδελεχή και επίπονη έρευνα για τα αρχαία πέτρινα κυκλικά μνημεία που βρίσκονται σε διάφορα σημεία στα βρετανικά νησιά, και συνοδεύτηκε με ένα ντοκιμαντέρ του BBC 2. Το 2004 εκδόθηκε η συνέχεια του, το “The Megalithic European’’, με θέμα τα μεγαλιθικά μνημεία στην Ευρώπη. Διατηρεί επίσης μία ιστοσελίδα σχετικά με αυτά τα ευρωπαϊκά μνημεία στην οποία μπορεί ο καθένας να συνεισφέρει τις δικές του εμπειρίες. Ο Κόουπ θεωρείται αυθεντία στο τομέα της Προϊστορίας και έχει δώσει διαλέξεις στο Βρετανικό Μουσείο σχετικά με το αρχαίο μνημείο Avebury και το θεό των Βίκινγκς Όντιν.

Μετά τις περιπέτειες του, ο Κόουπ αποφεύγει τη συνεργασία με μεγάλες δισκογραφικές εταιρείες και προτιμά να προωθεί μόνος του τις δουλειές του. Συνεχίζει να ηχογραφεί υλικό σαν solo καλλιτέχνης αλλά είναι και μέλος των συγκροτημάτων Brain Donor (παίζουν proto-metal) και Queen Elizabeth (παίζουν ambient μουσική). Οι περισσότερες από τις τελευταίες δουλειές του Κόουπ διανέμονται κυρίως (ενίοτε αποκλειστικά) από την ιστοσελίδα του Head Heritage. Επίσης ασχολείται με τη μουσικολογία και προωθεί περιθωριακή και άγνωστη μουσική και καλλιτέχνες. Στην ιστοσελίδα του διατηρεί ένα ξεχωριστό χώρο, το Unsung, όπου επιλέγει το άλμπουμ του μήνα. Έχει αναδείξει γκρουπ όπως οι Comets On Fire, οι Sun O))), (με τους οποίους συνεργάστηκε στο άλμπουμ τους ‘’White 1’’) και διάφορα γιαπωνέζικα συγκροτήματα με τα οποία θα ασχολείται στο προσεχές του βιβλίο Japanrocksampler, που κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο του 2007. Ο χώρος Unsung στην ιστοσελίδα του και οι διάφοροι συνδρομητές του έχουν παίξει πολύ σημαντικό ρόλο για την καριέρα καλλιτεχνών όπως οι Sir Lord Baltimore, Les Rallizes Denudes και οι Groundhogs. Επίσης, ο Τζούλιαν Κόουπ θεωρείται ένας από τους πρώτους bloggers, καθώς εκφράζει τις απόψεις του σε ειδικό κομμάτι στην ιστοσελίδα του κάθε πρώτη μέρα του μήνα από το 1998.

Ο Τζούλιαν Κόουπ συνεχίζει να εμφανίζεται ζωντανά στη Βρετανία και στην Ευρώπη. Συμμετείχε στο φεστιβάλ Glastonbury το 2003. Δεν έχει περιοδεύσει εκτός Ευρώπης εδώ και πολλά χρόνια, λόγω των οικογενειακών υποχρεώσεων του και της απέχθειας του για τα αεροπορικά ταξίδια. Το 2005 σχεδίαζε να περιοδεύσει στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά δεν κατάφερε να εξασφαλίσει βίζα από την Αμερικάνικη Υπηρεσία Αλλοδαπών (INS).

Ζει κοντά στο μνημείο Avebury, στο Wiltshire της Μ. Βρετανίας, με τη σύζυγο του Dorian και τις δύο κόρες του Albany (Big Al/Alghost) και Avalon (Vince).