Η Consuelo Velazquez ήταν Μεξικάνα συνθέτρια και τραγουδίστρια ……

Μεξικάνα συνθέτρια και τραγουδίστρια. Γεννήθηκε στην πόλη Σιουδάδ Γκουσμάν της επαρχίας Χαλίσκο στις 21 Αυγούστου 1916, αν και η ίδια έδινε ως χρόνο γέννησής της το 1920, προφανώς κρύβοντας χρόνια. Ξεκίνησε ως κλασσική πιανίστρια, αλλά αργότερα την κέρδισε το τραγούδι και η σύνθεση.

 Η Consuelo Velazquez έγινε γνωστή εκτός μεξικάνικων συνόρων το 1941 με την παγκόσμια επιτυχία Besame Mucho («Φίλα με πολύ»). Μεταξύ αυτών που το τραγούδησαν και το ηχογράφησαν ήταν ο Σάμι Ντέιβις τζούνιορ, ο Πλάθιντο Ντομίνγκο, ο Ζοάο Ζιλμπέρτο ο Χοσέ Καρέρας, οι Μπιτλς, η Σελίν Ντιόν, η Χορωδία του Κόκκινου Στρατού και ο δικός μας Μάριος Φραγκούλης.

Σε μια συνέντευξή της το 2003, η Βελάσκες εκμυστηρεύτηκε ότι όταν έγραφε τους στίχους «Φίλα με πολύ / σαν να ’ταν αυτό το βράδυ / η τελευταία μας φορά», ήταν 25 χρονών και δεν είχε φιλήσει ποτέ της άνδρα.

Εκτός από το Besame Mucho, η Βελάσκες είχε και άλλες επιτυχίες τη δεκαετία του ’40, που ήταν η πιο δημιουργική της καριέρας της: «No me pides nunca», «Pasional» και «Dejame Quererte».

Η Κονσουέλο Βελάσκες έφυγε από τη ζωή στις 22 Ιανουαρίου 2005.

https://www.youtube.com/watch?v=LrQuJMgKYo8