Ο Tommy Bolin, ήταν Αμερικανός κιθαρίστας ο οποίος έπαιξε με τα συγκροτήματα Zephyr, James Gang και Deep Purple, ενώ έχει κάνει και σόλο καριέρα ….

Αποτέλεσμα εικόνας για Tommy Bolin

Γεννήθηκε στην Αϊόβα των Ηνωμένων Πολιτειών στις 1 Αυγούστου 1951 και ξεκίνησε να παίζει μουσική από τα παιδικά του χρόνια. Αρχικά, ασχολήθηκε με τα τύμπανα αλλά σε ηλικία 13 ετών ξεκίνησε να παίζει κιθάρα. Το 1967, μετακόμισε στο Κολοράντο του Ντένβερ και περιόδευσε με τους Lonnie Mack’s band. Λίγο αργότερα, εντάχθηκε στους Zephyr με τους οποίους κυκλοφόρησε τα άλμπουμ “Zephyr” (1969, # 48 στις ΗΠΑ) και “Going Back to Colorado” (1971).

Το 1972 δημιούργησε το συγκρότημα Energy ενώ την επόμενη χρονιά έπαιξε στο πρώτο σόλο άλμπουμ του Μπίλι Κόμπαμ με τίτλο “Spectrum“. Μέσα στο 1973 εντάχθηκε στους James Gang με τους οποίους κυκλοφόρησε το “Bang!” το Δεκέμβριο του 1973 (# 122 στις ΗΠΑ) και το “Miami” τον Αύγουστο του 1974 (# 97).

Το 1975 κυκλοφόρησε το σόλο άλμπουμ του με τίτλο “Teaser” (# 96 στις ΗΠΑ) ενώ την άνοιξη του 1975, του προτάθηκε να αντικαταστήσει τον Ρίτσι Μπλάκμορ στους Deep Purple, πρόταση την οποία αποδέχθηκε. Με τους Purple κυκλοφόρησε το “Come Taste the Band” τον Οκτώβριο του 1975 (# 19 στη Μεγάλη Βρετανία και # 43 στις ΗΠΑ). Στις ζωντανές εμφανίσεις του συγκροτήματος, έπαιζε το τραγούδι “Wild Dogs” από το σόλο δίσκο του. Τον Μάρτιο του 1976, οι Deep Purple έδωσαν την τελευταία τους συναυλία και τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς ανακοίνωσαν τη διάλυση τους. Μέχρι τότε, ο Μπόλιν πρόλαβε να πραγματοποιήσει μία επεισοδιακή παγκόσμια περιοδεία μαζί τους, κατά την οποία ήταν εμφανή τα προβλήματα του λόγω της χρήσης ναρκωτικών ουσιών.

Ο Μπόλιν ηχογράφησε το δεύτερο σόλο άλμπουμ του με τίτλο “Private Eyes” (# 98 στις ΗΠΑ), το οποίο κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριοτου 1976. Για την προώθηση του συγκεκριμένου δίσκου, ξεκίνησε να περιοδεύει μαζί με τον Τζεφ Μπεκ. Το ξημέρωμα της 4 Δεκεμβρίου1976, βρέθηκε νεκρός από υπερβολική δόση ηρωίνης και άλλων ουσιών, μετά τη συναυλία του στο Μαϊάμι. Έχει θαφτεί στη γενέτειρα του, το Σιουξ Σίτυ της Αϊόβα.