Πρωτοεμφανίστηκε στη δισκογραφία στο δίσκο του Γιώργου Σαρρή «Φταίνε οι Απονοι Καιροί» με το τραγούδι «Η κούνια μας» …..

Σχετική εικόνα

Η Δέσποινα Ολυμπίου γεννήθηκε στη Λεμεσός της Κύπρου στις 17 Οκτωβρίου 1975, γνωστή και ως Δένα Ολυμπίου, είναι Κύπρια τραγουδίστρια. Εκπροσώπησε την Κύπρο στην Eurovision 2013 με το τραγούδι Αν Με Θυμάσαι.

Ξεκίνησε να τραγουδά επαγγελματικά στην Κύπρο το 1992. Μετά από ένα χρόνο ήρθε στην Αθήνα και η πρώτη της επαγγελματική συνεργασία ήταν με τον Γιάννη Πάριο. Έχει συνεργαστεί με πολλούς καλλιτέχνες στο χώρο της ελληνικής μουσικής, όπως η Χάρις Αλεξίου, ο Μανώλης Λιδάκης, ο Δημήτρης Μητροπάνος, ο Παντελής Θαλασσινός, ο Κώστας Μακεδόνας, ο Μίμης Πλέσσας, ο Μάριος Τόκας, ο Θανάσης Πολυκανδριώτης, η Κατερίνα Κούκα, ο Γεράσιμος Ανδρεάτος, η Αναστασία Μουτσάτσου, ο Μιχάλης Χατζηγιάννης κ.ά.

Πρωτοεμφανίστηκε στη δισκογραφία στο δίσκο του Γιώργου Σαρρή «Φταίνε οι Απονοι Καιροί» με το τραγούδι «Η κούνια μας» το οποίο τραγούδησε μαζί του. Συμμετείχε επίσης στο δίσκο «Εμείς οι Έλληνες» με το τραγούδι «Προς ρακοσυλλέκτες και συνοδοιπόρους» και στο δίσκο του Παντελή Θαλασσινού «Απ’ την Τήλο ως την Θράκη» με τέσσερα τραγούδια. Ο πρώτος της προσωπικός δίσκος έχει τίτλο «Των Ματιών σου η Καλημέρα» σε μουσική Παντελή Θαλασσινού, Μανώλη Λιδάκη, Γεράσιμου Ανδρεάτου, Τάσου Γκρου, Σπύρου Ιωαννίδη, Γιώργου Αρσενίδη και στίχους του Ηλία Κατσούλη.

Το 2002 άλλαξε δισκογραφική εταιρεία και πέρασε στο δυναμικό της Universal. Τον Ιούλιο του 2003 έγινε η αρχή της συνεργασίας της με τον Μιχάλη Χατζηγιάννη με το CD Single «Βάλε Μουσική» με μουσική του ιδίου και στίχους της Ελεάνας Βραχάλη. Στο ίδιο cd υπάρχει και το τραγούδι «Να ‘σουν αλλιώς» το οποίο τραγούδησε ντουέτο με τον Χατζηγιάννη και γνώρισε μεγάλη επιτυχία. Μετά από ένα χρόνο έγινε πλατινένιος. Το επόμενο άλμπουμ της Ολυμπίου κυκλοφόρησε το 2004 με τίτλο «Έχουμε Λόγο». Το φθινόπωρο του 2005 η Δέσποινα Ολυμπίου κυκλοφόρησε ένα δίσκο με τίτλο «Αυτό Είναι Αγάπη» περιλαμβάνοντας ακόμα 12 τραγούδια με στιχουργική και μουσική υπογραφή των Γιώργου και Αλέξανδρου Παντελιά (Κίτρινα Ποδήλατα). Εξαίρεση αποτελεί ένα τραγούδι που τους στίχους επιμελήθηκε η Λίνα Δημοπούλου. Πρώτο single είναι το «Κάποτε».

Την άνοιξη του 2007 η Ολυμπίου κυκλοφορεί το CD Single «Πες το δυνατά» γνωρίζοντας μεγάλη επιτυχία. Στη συνέχεια κυκλοφορεί τη νέα της δισκογραφική δουλεία «Μαζί – χωριστά» με την υπογραφή του Μιχάλη Χατζηγιάννη (ο οποίος ανέλαβε και την διεύθυνση παραγωγής) και στίχους της Ελεάνας Βραχάλη και του Νίκου Μωραΐτη. Το 2008 επανεκδόθηκε, αυτή τη φορά χρυσός, και περιείχε τραγούδια όπως τα “Πες το Δυνατά” και “Μαζί Χωριστά” και το ντουέτο της με τον Μιχάλη Χατζηγιάννη “Ο Παράδεισος (Δεν Φτιάχτηκε Για Μας)”. Στον δίσκο υπάρχει άλλο ένα καινούργιο τραγούδι με τίτλο “Όμορφα Ψέματα” σε μουσική του Μιχάλη Χατζηγιάννη και στίχους του Νίκου Μωραΐτη. Στα MAD Video Music Awards 2008 o Μιχάλης Χατζηγιάννης και η Δέσποινα Ολυμπίου κέρδισαν το βραβείο για το καλύτερο ντουέτο στο τραγούδι “Ο παράδεισος δε φτιάχτηκε για μας”.

Στις 27 Ιανουαρίου ανακοινώθηκε ανεπίσημα ότι η Δέσποινα θα εκπροσωπήσει την Κύπρο στην Eurovision 2013 στο Μάλμε της Σουηδίας. Μερικές μέρες αργότερα ανακοινώθηκε επίσημα από το ΡΙΚ ότι θα εκπροσωπήσει την χώρα στον διαγωνισμό. Επίσης ανακοινώθηκε ότι το τραγούδι θα είναι στα ελληνικά γραμμένο από τον Ανδρέα Γιωργαλλή και τον Ζενών Ζηνδίλη. Το τραγούδι παρουσιάστηκε στις 14 Φεβρουαρίου κατά την διάρκεια της εκπομπής Μαζί στο ΡΙΚ, στο ΡΙΚ. Το τραγούδι είχε τον τίτλο Αν Με Θυμάσαι. Τελικά, παρά τα θετικά σχόλια, το τραγούδι δεν πέρασε στον τελικό.