Σήμερα ο Van Morrison σβήνει 73 κεράκια! ….

Αποτέλεσμα εικόνας για Van Morrison

Ο Van Morrison γεννήθηκε στο Belfast της Βόρειας Ιρλανδίας στις 31 Αυγούστου 1945 και έχει αναγνωριστεί ως ένας από τους κορυφαίους και πολυδιάστατους καλλιτέχνες της παγκόσμιας μουσικής σκηνής. Το πραγματικό του όνομα είναι George Ivan Morrison. Ο Van Morrison άρχισε να ενδιαφέρεται για τη μουσική σε παιδική ηλικία, γοητευμένος από την συλλογή δίσκων που διατηρούσε ο πατέρας του. Ξεκίνησε να μαθαίνει κιθάρα σε ηλικία 11 χρονών και ένα χρόνο αργότερα είχε δικό του συγκρότημα με όνομα «The Sputniks» που εμπνεύστηκε από τον Ρώσικο δορυφόρο Sputnik, που εκτοξεύθηκε στο διάστημα εκείνη τη χρονιά (το 1957). Σε νεαρή ηλικία έκανε πολλές περιστασιακές δουλειές, μεταξύ των οποίων και καθαριστής τζαμιών, το οποίο αναφέρεται και σε μεταγενέστερο χρόνο σε κάποια τραγούδια του, όπως π.χ. στο «Cleaning Windows» και στο «Saint Dominic’s Preview».  Οι θαυμαστές του τον αποκαλούν “Van the Man”. Έγινε δημοφιλής την δεκαετία του ’60 ως βασικός τραγουδιστής του συγκροτήματος Them (1964-66). Μεγάλη τους επιτυχία το τραγούδι “Gloria”. Στη συνέχεια ακολούθησε επιτυχημένη σόλο καριέρα με τραγούδια επιτυχίες όπως τα “Brown Eyed Girl“, “Astral Weeks“, “Tupelo Honey“, “Moondance“, “Have I Told You Lately” κ.α. Έχει κερδίσει δύο βραβεία Grammy και το όνομα του έχει γραφτεί στο Rock and Roll Hall of Fame και στο Songwriters Hall of Fame.
Το πρώτο άλμπουμ που κυκλοφόρησαν σε 7′ βινύλιο περιείχε από την Α πλευρά το τραγούδι «Baby, Please Don’t Go»  και από την Β πλευρά το τραγούδι του «Gloria» το οποίο σηματοδότησε την έναρξη της επίσημης καλλιτεχνικής του πορείας με το συγκρότημα των Them.
Ο Van Morrison παίζει πολλά διαφορετικά μουσικά όργανα, στα οποία συμπεριλαμβάνονται η κιθάρα, η αρμόνικα, το πιάνο, το σαξόφωνο, ντραμς, κ.α…
Είναι εσωστρεφής και αποφύγει τα πλήθη, ακόμη και στις συναυλίες του αποφεύγει να κοιτάζει τον κόσμο.