Σε νεαρή ηλικία εγκατέλειψε το σπίτι του προκειμένου να παίξει μουσική στην ευρύτερη περιοχή του Δέλτα …

Αποτέλεσμα εικόνας για Tommy Johnson

O Tommy Johnson, ήταν Αμερικανός μπλουζ μουσικός, τραγουδιστής και κιθαρίστας με σημαντική συμβολή στα μπλουζ του Δέλτα και για περισσότερο από μία εικοσαετία, ένας από τους σπουδαιότερους μπλουζ συνθέτες του Μισισιπή.

Γεννήθηκε στην επαρχία Χιντς τον Ιανουάριος 1896 και μεγάλωσε στη μικρή πόλη Κρίσταλ Σπρινγκς όπου εκπαιδεύτηκε στην κιθάρα από τον μεγαλύτερο αδελφό του. Σε νεαρή ηλικία εγκατέλειψε το σπίτι του προκειμένου να παίξει μουσική στην ευρύτερη περιοχή του Δέλτα, γνωρίζοντας άλλους διακεκριμένους μπλουζ συνθέτες, όπως τον Τσάρλι Πάτον και τον Γουίλι Μπράουν. Ο Τζόνσον υπήρξε από νωρίς επιρρεπής σε καταχρήσεις και ο αλκοολισμός του – που τελικά τον οδήγησε στο θάνατο το 1956 – αποτυπώθηκε στο αυτοβιογραφικό τραγούδι Canned Heat Blues. Σύμφωνα με τους θρύλους που περιβάλλουν τη φυσιογνωμία του Τόμι Τζόνσον, ήταν ικανός να παίζει κρατώντας την κιθάρα του πίσω από το λαιμό, μιμούμενος την τεχνική του Πάτον, τραγουδώντας με ένταση για αρκετές ώρες χωρίς διακοπή. Όπως και στην περίπτωση του Ρόμπερτ Τζόνσον και σύμφωνα με έναν κοινό μύθο, οι αρετές του Τόμι Τζόνσον οφείλονταν σε συμφωνία του με το διάβολο. Αυτό ομολογούσε συχνά ο ίδιος, προκειμένου να εντυπωσιάσει το κοινό του.

Στη μουσική του συναντώνται πολλά από τα χαρακτηριστικά των μπλουζ του Δέλτα, όπως η δραματική ένταση της φωνής – συχνά φαλτσέτο – και το αλληγορικό περιεχόμενο των συνθέσεων. Ολοκλήρωσε μόνο δύο σειρές ηχογραφήσεων, το 1928 και το 1930 αντίστοιχα, που περιλαμβάνουν συνολικά 14 συνθέσεις που άσκησαν σημαντική επιρροή και διασκευάστηκαν από πολυάριθμους μπλουζ μουσικούς. Πέθανε στις 1 Νοεμβρίου 1956.