Το σταθερό παίξιμο και τα ξεχωριστά του γεμίσματα έπαιξαν σημαντικό ρόλο στο να γνωρίσουν επιτυχία ….

Αποτέλεσμα εικόνας για Clive Ronald Burr

Ο Clive Burr ήταν Άγγλος μουσικός, γνωστός ως ντράμερ του χέβι μέταλ συγκροτήματος Iron Maiden για τα πρώτα τρία άλμπουμ τους. Το σταθερό παίξιμο και τα ξεχωριστά του γεμίσματα έπαιξαν σημαντικό ρόλο στο να γνωρίσουν επιτυχία τα σινγκλ “Run to the Hills” και “The Number of the Beast“, οδηγώντας το δίσκο “The Number of the Beast” στην πρώτη θέση των τσαρτ της Μεγάλης Βρετανίας.

Ο Μπαρ αποχώρησε από τους Iron Maiden το 1982 ενώ το συγκρότημα βρισκόταν σε περιοδεία στις Ηνωμένες Πολιτείες λόγω του θανάτου του πατέρα του και αντικαταστάθηκε από τον Νίκο Μακ Μπρέιν.

Πέθανε τον Μάρτιο του 2013 λόγω του χρόνιου προβλήματος πολλαπλής σκλήρυνσης που αντιμετώπιζε.

Γεννημένος στις 8 Μαρτιου το 1957, ο Μπαρ μεγάλωσε στο Manor Park στο ανατολικό Λονδίνο. Στις αρχές της δεκαετίας του ’70 ήλθε σε επαφή με τη μουσική των Deep Purple, έχοντας ως είδωλο το ντράμερ τους, Ίαν Πέις. Οι γονείς του εντυπωσιάστηκαν από το παίξιμο του σε ένα αυτοσχέδιο σετ τυμπάνων και του αγόρασαν ένα κανονικό σετ.

Έγινε μέλος των Maya και στη συνέχεια των Samson, κυκλοφορώντας μαζί τους τα σινγκλ “Telephone” και “Mr Rock’n’Roll“, το 1978. Το συγκρότημα εμφανιζόταν σε τοπικές παμπ, όπου γνώρισε τον Στιβ Χάρις, ιδρυτικό στέλεχος των Iron Maiden.

Τον Δεκέμβριο του 1979, ο ντράμερ Νταγκ Σάμπσον απολύθηκε από τους Iron Maiden μετά την ηχογράφηση ενός τραγουδιού και ο Χάρις κάλεσε τον Μπαρ για να τον αντικαταστήσει. Μαζί, κυκλοφόρησαν το ομώνυμο άλμπουμ τους με την επιτυχία “Running Free“, αποτελώντας μεγάλη επιρροή για το heavy και thrash metal της δεκαετίας του ’80. Μετά το “Killers” του 1981 και το “The Number of the Beast” του 1982, ο Μπαρ αντικαταστάθηκε κατά την περιοδεία “Beast on the Road”. Κατά το διάστημα της συνεργασίας του με τους Iron Maiden συνέγραψε δύο τραγούδια, τα “Gangland” και “Total Eclipse“.

Μετά τους Iron Maiden, ο Μπαρ συνεργάστηκε με το γαλλικό συγκρότημα Trust, όπως και με τους αμερικανούς Alcatrazz του Yngwie Malmsteen. Το 1985, έγινε μέλος των Gogmagog με τους οποίους ηχογράφησε το ΕΡ “I Will Be There“, ενώ δημιούργησε το προσωπικό του σχήμα με την ονομασία Escape, οι οποίοι αργότερα πήραν το όνομα Stratus. Μετά την κυκλοφορία του δίσκου “Throwing Shapes” το συγκρότημα διαλύθηκε και ο Μπαρ εντάχθηκε στους Desperado του Ντι Σνάιντερ με τους οποίους ηχογράφησε το “Bloodied But Unbowed” το 1988, που κυκλοφόρησε οκτώ χρόνια αργότερα.

Κατά τη δεκαετία του ’90 συνεργάστηκε με τα συγκροτήματα Elixir και Praying Mantis.

Ο Μπαρ διαγνώστηκε με σκλήρυνση κατά πλάκας, κατά την αντιμετώπιση της οποίας έφθασε να έχει σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Οι Iron Maiden έδωσαν αρκετές συναυλίες με σκοπό να μαζέψουν χρήματα προς βοήθεια του πρώην ντράμερ τους, ενώ συμμετείχαν στη δημιουργία του Clive Burr MS Trust Fund. Ο Μπαρ υπήρξε ιδρυτής του “Clive Aid” συγκεντρώνοντας έσοδα για την χρηματοδότηση προγραμμάτων αντιμετώπισης του καρκίνου και της πολλαπλής σκλήρυνσης. Η κοπέλα του, Μίμι, έχει επίσης διαγνωστεί με σκλήρυνση κατά πλάκας.

Ο Κλάιβ Μπαρ πέθανε κατά τη διάρκεια του ύπνου του, στις 12 Μαρτίου 2013, λόγω επιπλοκών της πάθησης που αντιμετώπιζε. Η κηδεία του έγινε στις 25 Μαρτίου 2013 στο κρεματόριο του Λονδίνου.