Το 1963, οι Saracens άλλαξαν το όνομα τους σε The Jimmy Brown Sound και έγραψαν κάποια τραγούδια τα οποία, πλέον, αποτελούν συλλεκτικές ηχογραφήσεις …..

Αποτέλεσμα εικόνας για Ken Hensley

Ο Kenneth William David Hensley, είναι Άγγλος κιμπορντίστας, κιθαρίστας, και συνθέτης της ροκ μουσικής, γνωστότερος για τη συνεργασία του με το βρετανικό χαρντ ροκ συγκρότημα των Uriah Heep.

Ο Χένσλεϊ γεννήθηκε στο Πλάμστεντ του Νοτιοανατολικού Λονδίνου στις 24 Αυγούστο το 1945 και μετακόμισε σε ηλικία δέκα ετών στο Στήβενεϊτζ του Χέρτφορντσαϊρ, μαζί με την οικογένεια του. Ξεκίνησε να παίζει κιθάρα στην ηλικία των δώδεκα ετών και έδωσε την πρώτη του συναυλία στα δεκαπέντε του, τον Σεπτέμβριο του 1960.

Τα πρώτα του συγκροτήματα ήταν οι Blue Notes, o Ken and the Cousins και οι Saracens. Το 1963, οι Saracens άλλαξαν το όνομα τους σε The Jimmy Brown Sound και έγραψαν κάποια τραγούδια τα οποία, πλέον, αποτελούν συλλεκτικές ηχογραφήσεις.

Το 1965, σχημάτισε τους The Gods, συνεργαζόμενος κατά διαστήματα, με τον μετέπειτα κιθαρίστα των Rolling Stones, Μικ Τέηλορ, τον τραγουδιστή και μπασίστα Γκρεγκ Λέηκ (King CrimsonEmerson, Lake and Palmer), τον μπασίστα Πωλ Νιούτον (Uriah Heep), τον μπασίστα Τζον Γκλάσκοκ (Jethro Tull) και τον ντράμερ Λι Κέρσλεηκ (Uriah HeepOzzy Osbourne). Το 1968, υπέγραψαν συμβόλαιο με την δισκογραφική εταιρεία “Columbia Records” και ηχογράφησαν τους δίσκους “Genesis” (1968) και “To Samuel A Son” (1969). Μετά την κυκλοφορία του δεύτερου δίσκου, ο Νιούτον αποχώρησε για να ενταχθεί στο συγκρότημα των Spice, γεγονός που οδήγησε στη διάλυση των The Gods.

Ο Χένσλεϊ δημιούργησε τους Toe Fat με τον Κλιφ Μπένετ και τον Ρόμπερτ Ράουσερ, ηχογραφώντας το ομώνυμο άλμπουμ τους, πριν αποχωρήσει για να ενταχθεί και αυτός στους Spice, τα Χριστούγεννα του 1969. Στις αρχές του 1970, οι Spice μετονομάστηκαν σε Uriah Heep και με τη σύνθεση τους να περιλαμβάνει εκτός του Χένσλεϊ και του Νιούτον, τον κιθαρίστα Μικ Μποξ, τον τραγουδιστή Ντέηβιντ Μπάιρον ξεκίνησαν να παίζουν τις πρώτες τους συναυλίες.

Οι Uriah Heep κυκλοφόρησαν τον πρώτο τους δίσκο, “Very ‘eavy…Very ‘umble” το καλοκαίρι του 1970 και γνώρισαν μεγάλη επιτυχία, με τους επόμενους δίσκους τους, “Salisbury” (1971), “Look at Yourself” (1971), “Demons and Wizards” (1972), “The Magician’s Birthday” (1972) και “Sweet Freedom” (1973), όπως και με το ζωντανά ηχογραφημένο “Uriah Heep Live” του 1973. Ο Χένσλεϊ αποτέλεσε το βασικό συνθέτη των τραγουδιών του συγκροτήματος, γράφοντας μεγάλες επιτυχίες όπως τα “Stealin’ “, “Sunrise“, “Easy Livin’ “, “The Wizard“, “Look at Yourself“, “July Morning“, “Lady in Black” και “Salisbury“.

Το 1973, κυκλοφόρησε ο πρώτος προσωπικός δίσκος του Χένσλεϊ με τίτλο “Proud Words On A Dusty Shelf“, ακολουθούμενος από το “Eager To Please“, δύο χρόνια αργότερα. Στο ίδιο διάστημα, οι Uriah Heep ηχογράφησαν ένα από τα πιο αδύναμα άλμπουμ τους, το “Wonderworld” και το “Return to Fantasy“, το 1975. Εκείνη τη χρονιά, αποχώρησε ο τραγουδιστής Ντέηβιντ Μπάιρον με τον Τζον Λότον να τον αντικαθιστά, ενώ ο μπασίστας Γκάρι Τέην απολύθηκε, αντικαθιστώμενος από τον Τζον Γουέτον και βρέθηκε νεκρός μερικούς μήνες αργότερα, από υπερβολική δόση ναρκωτικών ουσιών. Οι Uriah Heep συνέχισαν να κυκλοφορούν δίσκους με μικρότερη εμπορική επιτυχία, με τον Χένσλεϊ να αποχωρεί μετά το “Conquest” του 1980.

Το 1981 δημιούργησε τους Shotgun, αναλαμβάνοντας τα φωνητικά και τα πλήκτρα του συγκροτήματος και αφού άλλαξαν το όνομα τους σε Ken Hensley Band, κυκλοφόρησαν το δίσκο “Free Spirit“. Το 1982, εντάχθηκε στο μελωδικό χαρντ ροκ συγκρότημα Blackfoot, με τους οποίους ηχογράφησε τους δίσκους “Siogo” και “Vertical Smiles” και έγραψε τη μεγάλη επιτυχία “Send Me An Angel“.

Ο Χένσλεϊ αποσύρθηκε στο σπίτι του στο Σεντ Λούις των Ηνωμένων Πολιτειών και από τότε επανέρχεται κατά καιρούς για κάποιες μουσικές συνεργασίες, όπως αυτή με το χέβι μέταλσυγκρότημα W.A.S.P. για το δίσκο “The Headless Children“, το 1989 και το “Heartbreak Station” των Cinderella, την επόμενη χρονιά. Το 1994 ηχογράφησε τον προσωπικό του δίσκο “From Time To Time“, ενώ το 1999 κυκλοφόρησε το “A Glimpse Of Glory“, ακολουθούμενο από τα “Running Blind” (2002) και “The Last Dance” (2003). Το 2004, συνεργάστηκε με το χέβι μέταλ συγκρότημα Ayeron για το τραγούδι “Loser” από το δίσκο “The Human Equation“, ενώ το 2007 συνεργάστηκε με τους Therion για το τραγούδι “Trul” του δίσκου “Gothic Kabbalah“.

Το 2011, κυκλοφόρησε το στούντιο άλμπουμ “Faster” με το προσωπικό του σχήμα, τους Life Fire.