Ο Μάθιου Φίσερ (Matthew Charles Fisher, 7 Μαρτίου 1946) είναι Άγγλος μουσικός και τραγουδοποιός της ψυχεδελικής ροκ και προοδευτικής ροκ σκηνής. Υπήρξε μέλος του συγκροτήματος Procol Harum και τα τραγούδια του- κυρίως μπαλάντες- έκαναν επιτυχία σε πολλές χώρες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, τη δεκαετία του ‘ 80.

Ο Μάθιου Τσαρλς Φίσερ, όπως είναι το πλήρες όνομά του (Matthew Charles Fisher) γεννήθηκε στις 7 Μαρτίου 1946 στο Αντισκόουμπ του Κρόιντον, στην κομητεία του Σάρεϊ στην Αγγλία. Σήμερα εργάζεται ως προγραμματιστής ηλεκτρονικών υπολογιστών, στη γενέτειρά του.

Ο Φίσερ είχε ενεργή παρουσία στους Procol Harum και μάλιστα είναι ο άνθρωπος που φρόντισε για τον οργανικό ήχο στο τραγούδι του 1967 «A Whiter Shade of Pale», το οποίο έκανε το συγκρότημα πιο δημοφιλές και έγινε πολλές φορές πλατινένιο.

Έπειτα από την αποχώρησή του από το συγκρότημα, το 1969, είχε πετυχημένη ατομική καριέρα. Μάλιστα, ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής στην Ελλάδα τη δεκαετία του ‘ 80. Το τραγούδι του «Why did I have to fall in love with you» έκανε μεγάλη επιτυχία και ήταν πρώτο σε ελληνικούς μουσικούς καταλόγους επιτυχιών τα έτη 1986 και 1987. Το τραγούδι αυτό προέρχεται από το άλμπουμ με το ονοματεπώνυμο του καλλιτέχνη, το οποίο κυκλοφόρησε το 1980 αλλά έκανε επιτυχία στην Ελλάδα στα μέσα της δεκαετίας του ‘ 80.

Δύο από τις δισκογραφικές δουλειές που επιμελήθηκε για το Ρόμπιν Τράουερ , το Bridge of Sighs (1974) και το For Earth Below (1975), έγιναν χρυσά.

Το παίξιμο εκκλησιαστικού οργάνου (Hammond organ) στην εκδοχή σε πιάνο για το “A Whiter Shade of Pale” το 1988 στη δισκογραφική δουλειά με τίτλο Cristofori’s Dream, βοήθησε το album αυτό να γίνει επίσης χρυσό.

Ο Φίσερ ήταν συμπαραγωγός ενός άλμπουμ από το συγκρότημα Prairie Madness το 1972, στο οποίο ο ίδιος έπαιξε εκκλησιαστικό όργανο και πιάνο κλαβενσίνο. Με το συγκρότημα αυτό δεν έκανε πολύ μεγάλη επιτυχία.

Η αποχώρησή του από τους Procol Harum έγινε μετά την κυκλοφορία του άλμπουμ τους A Salty Dog, του οποίου υπήρξε επίσης παραγωγός. Το 1991 επέστρεψε στο συγκρότημα για το άλμπουμ The Prodigal Stranger και κυκλοφόρησε δύο ακόμα δισκογραφικές δουλειές με αυτούς, τις One More Time – Live in Utrecht 1992 και The Well’s on Fire. Εκτός αυτού εμφανίστηκε σε δύο DVD με ζωντανή ηχογράφηση, στα “Live in Copenhagen” και “Live at the Union Chapel”. Αποχώρησε οριστικά από το συγκρότημα το 2004.

Το 2005, ο τραγουδιστής έκανε μήνυση εναντίον του πιανίστα, τραγουδιστή και ιδρυτή των Procol Harum, Γκάρι Μπρούκερ και διεκδίκησε τα πνευματικά δικαιώματα της σύνθεσης του τραγουδιού “A Whiter Shade of Pale.” Στις 20 Δεκεμβρίου 2006, ο Φίσερ κέρδισε τη δίκη.